3D nyomtatott keret Sonoff Touch / T1 / TX kapcsolókhoz

3D nyomtatott keret Sonoff Touch / T1 / TX kapcsolókhoz

BLOGAJÁNLÓ

Mindig örömmel jelentetjük meg vendégszerzők posztjait az okosotthon blogban. Nincs ez másként most sem. Következzen Makai Gyula rövid írása, aki 3D nyomtatással készített egyedi keretet a Sonoff Touch / T1 / TX lámpakapcsolókhoz.

Az általa készített keret nem csak szép design-elem, de segíti a Sonoff WiFi-s okos villanykapcsolók felszerelését olyan helyekre, ahol a fali szerelvény-aljzat nem alkalmas a kapcsoló csavarral való rögzítésére.

Olyan másfél éve lehetett, mikor az egyik kedves ismerősömnél jártam vendégségben és arra lettem figyelmes, hogy a garázsajtót egy telefonos alkalmazással nyitotta ki. Mivel az én garázsom távirányítója mindig vacakolt és soha nem találtam, egyből rávágtam nekem kell ilyen. Ekkor kezdődött el valami, ami azóta sem ért véget. Mit lehetne még telefonról vezérelni. A Wemos D1 minis próbálkozások után találtam rá a Sonoff termékekre, amik árukkal és egyszerűségükkel hamar a kedvenceim lettek. Szépen sorban vásároltam a kis kütyüjeimet és lassan ellepték a lakást a Sonoff termékek. Jelenleg több mint 25 wifis eszköz üzemel a házikómban.

Az első Touch kapcsoló megérkezését nagyon vártam. A kicsomagolás után azonnal neki is kezdtem a beszerelésnek, de kötődobozba történő rögzítéssel gondjaim akadtak. Nagyon zavart, hogy egy ilyen szép és modern kapcsoló nincs pontosan a fal síkjában és még mozog is. Először próbálkoztam kétoldalú ragasztóval, de 1 nap után a festék is felvált. Ekkor erőszakoltam rá a régi kapcsoló egyik fém karmos megoldását, így végre a helyén maradt.

A kollégáimnak nagyon megtetszett a nálam látott megoldás, ezért sorra vásárolták a Sonoff termékeket, de a kapcsolónál mindenki bele futott ebbe a problémába. Sok gondolkodás után szétnéztem a thingiverse.com oldalon, hátha látok valami jó megoldást. Az ott látott megoldások közül egy sem tetszett igazán, de a terv megszületett. Neki is kezdtem megrajzolni egy falra felcsavarozható lap és hozzá kapcsolódó keret megrajzolásának, majd 3d nyomtatóval történő legyártásának.

Másnap reggel már a kezemben is volt az első darab – ami nagyon megtetszett a kollégáimnak – de gyorsan kiderült, hogy nagyon sok apróságon változtatni kell. Ekkor került kiszélesítésre a középső furat felső része, mert a kiálló csavarok miatt nem lehetett beépíteni. Az alsó részére egy kis ablakot kellett elhelyezni, hogy a kapcsoló teteje lepattintható legyen szükség esetén. Így készült el a jelenlegi változat, melyet hamarosan követ egy dupla kapcsolós változat is.

A Sonoff Touch rögzítő keret beépítése ugyan kicsit tovább tart, mint a hagyományos kapcsolóké, de cserében biztos rögzítést és egyedi kinézetet biztosít. A keret sarkaiban található 4 furat sülyesztett csavar helyekkel, melyet a falra átjelölve máris elkészíthetjük a kisméretű furatokat. A furatokba helyezett tiplik segítségével tudjuk a keretet a falhoz rögzíteni. A kapcsoló bekötése után a kapcsoló belső részét középre igazítva 3 picike csavarral a kerethez rögzítjük. Ezek után már csak az előlapot kell a helyére pattintanunk. Az alsó rögíztő csavar behelyezése nagyon fontos, mely nagyban segíti a későbbiekben az előlap lepattintását.

INGYENES SZÁLLÍTÁS

minden bruttó 25.000 Ft feletti rendelés esetén.

R

KIPRÓBÁLT TERMÉKEK

Csak általunk már kipróbált és bevált termékeket kínálunk!

KÉSZLETRŐL, AZONNAL

Minden terméket magyar leírással, készletről szállítunk.

Dupla alternatív kapcsolás (kettős váltókapcsolóval (106+6)) Shelly 2.5 kétcsatornás WiFi-s okosvezérléssel / okosrelével

Dupla alternatív kapcsolás (kettős váltókapcsolóval (106+6)) Shelly 2.5 kétcsatornás WiFi-s okosvezérléssel / okosrelével

Többen is kérdezték az elmúlt 2 hétben, hogy a Shelly okosvezérléssel, WiFi-s okosrelével hogyan lehet alternatív vagy keresztváltó kapcsolást kialakítani. Mivel a Shelly gyári oldalon nem érhető el erről információ, le is teszteltük a bekötési módokat.

Kerestük a kihívást, így a dupla alternatív kapcsolás kipróbálásával kezdtünk egy kettős váltókapcsolóval (106+6) és egy Shelly 2.5 kétáramkörös relével, és a mai blogban leírjuk a hogyant és adunk bekötési rajzot is. Szóval a mai blog a Shelly 2.5-ről és a dupla alternatív kapcsoásról szól, de hamarosan az egycsatornás Shelly relék (Shelly 1 és Shelly 1PM) alternatív kapcsolási bekötéséről is készül egy leírás.

Az alternatív kapcsolásról

 

Az alternatív kapcsoló – az impulzusrelék és impulzuskapcsolók mellett – az egyik legnépszerűbb megoldás arra, ha több helyről szeretnénk ugyanazt a lámpát kapcsolni. Nagyobb helyiségek, kültéri világítások és lépcsőházak több helyről történő kapcsolásához tökéletes megoldást nyújt. A kapcsolók működésének bemutatásához álljon itt egy kis magyarázat.

 

Forrás: https://www.novill.hu/magazin-fooldal/452-kezdo-lepesek-villanyszereloknek

 

Mint látható, az áramkör speciális, ún. alternatív kapcsolókat kíván és a vezetékezése is eltér a hagyományos bekötéstől. Megértéséhez képzeletben billentsük át az egyik, majd a másik kapcsolót. Láthatjátok, hogy az áramkörnek két állapota van, vagy zárt, vagy nyitott, az „A1” vagy „A2” sarkokon keresztül, így bármelyik kapcsolóval zárhatjuk vagy nyithatjuk az áramkört, nem szükséges mindig egy kapcsolóhoz sétálnunk.

Az alternatív kapcsolók Shelly okosvezérléssel való “okosítása” sem bonyolult feladat, és lépésről lépésre bemutatjuk a menetét. A megfelelő Shelly okoseszköz kiválasztásához csak annyit kell tudnunk, hogy hány áramkört (lámpát vagy fogyasztót) kell alternatív kapcsolóval kapcsolnunk. Egy áramkör esetén a Shelly 1 vagy – áramfogyasztásmérés esetén – a Shelly 1PM a megfelelő Shelly eszköz, két áramkör (azaz csillárkapcsolók vagy 2 kapcsoló) esetén pedig a Shelly 2.5 használandó. A ma bemutatásra kerülő kapcsolónk dupla-alternatív kapcsoló, két kültéri világítást kapcsol, így most a Shelly 2.5 elnevezésű eszközét fogjuk használni.

A Shelly 2.5, ha lehet, még kisebb mint egyáramkörös társai, két relével van ellátva és a fogyasztás mérésére is alkalmas egyben. A doboz és az eszköz a már jól megszokott európai Shelly minőséget képviseli. Az okosotthon.bolt.hu-n magyar nyelvű leírással vásárolható meg a Shelly 2.5.

 

Ha villanyszerelésben nem vagy jártas, hívj inkább szakembert!

Első lépésként áramtalanítsuk az kapcsolót a biztosíték leoldásával! Fázisceruzával bizonyosodjunk meg arról, hogy egyik vezeték sincs feszültség alatt! 

Szereljük ki a kapcsolót a fali aljzatból. A már bemutatott áramköri rajz alapján ismerős látvány tárul elénk, a kapcsolón kétszer 3 csatlakozási pont van, az „A1”, „A2” és „L1” pontoknak megfelelően, a dupla-alternatív kapcsolónak megfelelően.

Keressük meg az egy áramkörhöz tartozó vezetékeket, ezek jellemzően könnyen azonosíthatóak a kapcsoló hátán található rajz és a kábel színe alapján. Rendszerint piros vezetéket használnak a két alternatív kapcsoló közötti kötéshez és feketét / barnát a fázishoz.

Kössük be a Shelly 2.5 csatlakozóiba a nullvezetőt (N) és a két fázist (L). Mivel itt 2 fázisvezetőre és a nulla bekötésére is szükségünk lesz, érdemes beszereznünk pár darab rugós kötőelemet. A rugós kötőelemet leggyakrabban „wago” névvel illetik, bár ez az egyik gyártó neve, ez terjedt el a leginkább (mint a Xerox a fénymásolók esetében).

Készítsünk elő két vezetéket a Shelly 2.5 és a kapcsoló közé (a vezérlés SW1 és SW2 bemenetére kötve).

Ha ezzel megvagyunk, kössük ki az egyik közös pontot a kapcsolóból („L1”) és kössük a helyére a már előkészített egyik kapcsoló-szálat a Shelly 2.5-ből („SW1” vagy „SW2”). A kikötött közös pontot pedig kössük a Shelly 2.5 azonos oldali kimenetére („SW1” esetén „O1” és „SW2” esetén „O2”). Tegyük meg ugyanezt a másik alternatív oldallal is.

A végeredmény pedig a bekötött Shelly 2.5:

Most már nincs más dolgunk, mint a Shelly 2.5 vezérlést csatlakoztatni az okostelefon applikációhoz.

Az app elindítása után – szükség esetén – adjunk hozzá egy új helyiséget az „Add Room” segítségével.

    

Az eszköz hozzáadásához válasszuk az „Add Device” menüt.

    

Adjuk hozzá a korábban elkészített szobánkhoz a „CLICK TO ADD” megnyomásával.

Végül a könnyebb megkülönböztethetőség miatt nevezzük át a két kapcsolót, a menüben a felső sorban a kis ceruzára kattintva. A ceruza ikonra kattintva megváltoztathatjuk a kapcsoló nevét és ikonját is. Ezzel el is készültünk, sikeresen okosítottuk a dupla-alternatív kapcsolónkat!

A szokásos Shelly beállításokhoz képest a Shelly 2.5 felületén egy új elemet is fedezhetünk fel a „Mode” menüpont alatt, hiszen a Shelly 2.5 nem csak két kapcsoló (vagy csillárkapcsoló) kiváltására, de redőnymotorok (függőnymotorok, garázskapumotorok) és egyéb csőmotorok vezérlésére is alkalmas. Ebben az esetben a „Relay” üzemmódról állítsuk át a „Roller shutter” üzemmódra. Ekkor a kimeneteket motorvezérlésnek megfelelően bekötve képesek leszünk a FEL, LE és STOP utasítások kiadására az applikációból is, de ezt a témát egy legközelebbi alkalommal fogjuk érinteni.

A Shelly 2.5 bekötése után így fog kinézni az alternatív kapcsolós bekötésünk:

Összességében tehát egy kétáramkörös alternatív kapcsolás bekötéséhez a két alternatív kapcsolón kívül csak 1 db Shelly 2.5 relére van szükségünk, melyet az egyik alternatív kapcsoló bemenő fázisvezetékére köthetünk be a kapcsoló elé. A végeredmény: az okos WiFi-s Shelly 2.5 vezérlésnek köszönhetően már nem csak a két hagyományos alternatív kapcsolóval, hanem az internetről távolról is kapcsolható megoldáshoz jutottunk.

A webáruházban itt rendelheted meg azonnali kiszállítással a Shelly 2.5-t.

 

INGYENES SZÁLLÍTÁS

minden bruttó 25.000 Ft feletti rendelés esetén.

R

KIPRÓBÁLT TERMÉKEK

Csak általunk már kipróbált és bevált termékeket kínálunk!

KÉSZLETRŐL, AZONNAL

Minden terméket magyar leírással, készletről szállítunk.

Elromlott az időrelés lépcsővilágításom. Így oldottam meg egyszerűen Sonoff RF okosrelével és a Sonoff T1 vezetéknélküli kapcsolóval!

Elromlott az időrelés lépcsővilágításom. Így oldottam meg egyszerűen Sonoff RF okosrelével és a Sonoff T1 vezetéknélküli kapcsolóval!

A mai blog egy friss személyes okosrelés élményemről számol be. Tizenpár év működés után pár hete megadta magát a ház bejáratához vezető lépcsőket megvilágító kültéri lámpák vezérlése. A mai blogban elmesélem, hogy hogyan javítottam meg és váltottam ki a hagyományos megoldást Sonoff okosrelével és Sonoff okoskapcsolóval.

A kinti világítás mindig is kétféle módon volt kapcsolható: egy előszobai kapcsolóról fixen fel vagy le lehetett kapcsolni a világítást, az épületen kívül pedig billenőkapcsolókkal (időrelével kombinált relékkel) lehetett 3-4 percre felkapcsolni a lámpákat, így a világítás aztán magától lekapcsolt.

Nos, az időrelés rész halt most meg, és bár a lámpa 3-4 perc után lekapcsolt, de utána azonnal ismét felkapcsolt, és így ment ez végtelen ciklusban. Hogy a villanyszámla ne szálljon el, átmenetileg lekapcsoltam a biztosítékot, de a család érthető módon rosszul viselte, hogy sötét van a bejárati ajtónál és az előszobában is, mivel közös volt a biztosíték. Némi házastársi nyomásgyakorlás után egy szombat délután nekiálltam megszerelni.

Miután a biztosítéktáblánál feltártam a relét és az időrelét, és 1 óra alatt kibogoztam, hogy melyik vezeték megy a lámpákhoz és melyik a kapcsolókhoz, nekiláthattam az új bekötésnek.

Sonoff RF okos kapcsolórelét választottam relének, mivel ez alkalmas arra is, hogy a világítást a 4 gombos kis Sonoff távirányítóval a kocsiból kapcsoljam, amikor hazaérek, illetve az RF modulnak köszönhetően a lámpák kapcsolását a ház különböző részeiből a Sonoff T1 vezetéknélküli fali kapcsolóval vezetékezés nélkül is meg tudom oldani.

(Na és persze az ingyenes eWeLink app-ban, mint minden már Sonoff relé is, a Sonoff RF is beállítható időzített kapcsolásra, és távolról az app-ból is fel-lekapcsolható a relé.

 

 

Az új bekötésben (is) párhuzamosan kötöttem a benti fix kapcsolóval a relét, így a kapcsolóval fixen továbbra is kapcsolható maradt a világítás, a Sonoff eszközökkel pedig megoldottam a kinti időzítéses kapcsolást.

Hogy ne kelljen a Sonoff RF-re ráforrasztani a mostani billenőkapcsolót, a kinti billenőkapcsolót lecseréltem egy Sonoff T1 vezetéknélküli fali kapcsolóra, amit összepárosítottam 10 másodperc alatt a Sonoff RF relével. Majd felszereltem a falra kint (de esőtől védett, fedett helyre) a korábbi hagyományos billenőkapcsoló helyére egy Sonoff T1 RF-es, vezeték nélküli érintőkapcsolót, melyet szintén pár másodperc alatt párosítottam a Sonoff RF relével.

 

Utolsó lépésben a Sonoff RF relé beállításai között az APP-ban beállítottam, hogy a relé minden felkapcsolást követően 3 perc után kapcsoljon le, így külön időrelé nélkül is meg tudtam oldani az időzített lekapcsolást. Az időzítés ideje az app-ban fél másodperc és 1 óra között állítható, így később bármikor módosítani tudom egyszerűen a most 3 percre (az APP-ban 180000 ms-ban megadott) időzített lekapcsolást.

 

 

 

 

 

 

A dolog eredményképpen a kulcscsomómra tett kis távirányítóval már az udvarba érve fel tudom kapcsolni a lámpákat, és tetszőleges helyre tudok telepíteni vezetékezés nélkül (az RF hatótávján belül) fizikai kapcsolókat is.

INGYENES SZÁLLÍTÁS

minden bruttó 25.000 Ft feletti rendelés esetén.

R

KIPRÓBÁLT TERMÉKEK

Csak általunk már kipróbált és bevált termékeket kínálunk!

KÉSZLETRŐL, AZONNAL

Minden terméket magyar leírással, készletről szállítunk.

Sokat tévézik vagy számítógépezik a gyerek? Egy okoskonnektorral szabályozhatod és ellenőrizheted.

A blog előző részeiben írtam az okoskonnektorok működéséről, egyszerű kezelhetőségéről, arról, hogy hogyan tehetik biztonságosabbá az otthonunkat, milyen kényelmi funkciói vannak és hogyan okosíthatunk fel hagyományos háztartási és elektromos eszközöket velük.

A folytatásban most az okoskonnektor gyereknevelés terén való lehetőségeiről mesélek. Talán első hallásra ez furcsán hangzik, de tényleg segíthet egy okoskonnektor ebben is. Miután okoskonnektorokkal és okos kapcsolórelékkel elkezdtem okosítani az otthonomat, hamar kiderült, hogy – bár nem ezért telepítettem őket, de –  abban is tud segíteni egy okoskonnektor, hogy amíg nem vagyok otthon, mennyit és mikor mehet a tévé és a számítógép.

Sok szülőnek ismerős lehet a probléma, hogy a tanulás rovására esetleg sokat számítógépezik vagy tévézik a gyerek, és mivel a szülők napközben dolgoznak, nem tudnak felügyeletet gyakorolni a számítógép és a tévé használata felett.

Talán meglepő lehet első hallásra, de egy okoskonnektor ebben is segíteni tud nekünk. Ha ezeket az elektromos eszközöket okoskonnektoron (vagy okoskapcsolórelén) át dugjuk be a konnektorba, távolról is kontrolt tudunk gyakorolni afelett, hogy az eszközök be vannak-e kapcsolva.

Az okoskonnektort vezérlő mobiltelefonos app-ban könnyedén beállítható az is például, hogy iskolanapokon a TV és a számítógép okoskonnektora reggel 8 órakor kikapcsoljon automatikusan, és kialakíthatunk a gyerekekkel közösen olyan napi rutint, hogy az iskolából hazaérkező gyerek(ek) tanulás után – a még a munkahelyén vagy hazafele úton levő szülőtől – kérje, hogy kapcsolja be a TV vagy a számítógép konnektorát (az app segítségével), mert a gyerek azt használni szeretné.

Ha pedig az okoskonnektor offline lesz, akkor pedig joggal gyaníthatjuk, hogy az okoskonnektor megkerülésével kerültek a készülékek bekapcsolásra…
Nem csodaszer természetesen, és nyilván nem kijátszhatatlan, de innentől sokkal inkább tudni fogjuk, mikor és mennyit vannak ezek az eszközök használatban.

 

(Gyerek) Biztosabb a megoldás okosrelével

Ha biztosabb kontrollra törekszünk, akkor okoskonnektor helyett okos kapcsolórelét is szerelhetünk a tévé hálózati kábelére. Az ilyen okoskapcsolórelé funkcióit illetően megegyezik az okoskonnektor funkcióival, azonban a bekötése némi kábelezést igényel. Viszont mivel bekötött eszközről van szó, az okoskonnektorral ellentétben nem megkerülhető.

Olyan relé is elérhető a gyártók kínálatában, mely fogyasztásmérő funkcióval is ellátott, melynek segítségével a relé bekapcsolt állapotában az áramfelvétel szintjéről is látjuk, hogy a tévé kikapcsolt/ készenléti állapotban van-e (minimális fogyasztással) vagy üzemel, és ha a szülői kérés nem elegendő, ki tudjuk kapcsolni a relé távvezérélésével a tévét.

A folytatásban arról írok, hogy hogyan segíthet egy okoskonnektor a telefon és notebook akkumulátoraink élettartamának meghosszabbításában.

Ha kedvet kaptál egy okoskonnektorhoz, ezt a típust ajánljuk neked: Sonoff S20.

INGYENES SZÁLLÍTÁS

minden bruttó 25.000 Ft feletti rendelés esetén.

R

KIPRÓBÁLT TERMÉKEK

Csak általunk már kipróbált és bevált termékeket kínálunk!

KÉSZLETRŐL, AZONNAL

Minden terméket magyar leírással, készletről szállítunk.

Hagyományos háztartási gépek távvezérlése okoskonnektorral, és egyéb kényelmi funkciók

Az előző blogrészekben olvashattál arról, hogy mi is az az okoskonnektor, milyen funkciói vannak és mennyire egyszerű a használata. Majd a biztonsági funkcióiról írtam a következő részben.

Minden háztartásban számos olyan hagyományos elektromos eszköz van, melyekben nincs beépített automatizmus, de fontosak és nap mint nap használjuk őket. Ezeket egy okoskonnektorral modernizálhatjuk, “felokosíthatjuk”, azaz a távolról való vezérlésre és időzítésre alkalmassá tudjuk tenni őket egy okoskonnektorral.

Például ha este bekészítjük a kávét az okoskonnektorba dugott kávéfőzőbe, bekacsoljuk a készülék saját kapcsológombját, de az okoskonnektort kikapcsoljuk, majd az okostelefon App segítségével beállítjuk, hogy reggel mikor kapcsoljon be az okoskonnektor és így a kávéfőző, akkor reggel a konyhában (vagy éppen a munkahelyen) a kész kávé fogad majd minket.

Az okoskonnektorok közül néhány alkalmas arra is, hogy okostelefonunk GPS pozíciója alapján automatikusan vezéreljük őket. Be tudjuk például állítani azt is egy okoskonnektorral, hogy hazaérkezésünkkor vagy otthonról való távozásunkkor az okoskonnektor – és így a rákötött elektromos eszköz – ki vagy éppen bekapcsoljon. Akár egy lámpa vagy más eszköz vezérlését így kényelmesen tudjuk automatizálni.

Akár az is beállítható, hogy egy lámpa minden nap (az aznapi) alkonyatkor kapcsoljon be és pirkadatkor kapcsoljon ki. 

Engem például zavar otthon az akvárium levegőkeringetőjének a zaja, így beállítottam, hogy amikor hazaérkezem (valójában amikor a telefonom GPS pozíciója hazaér), akkor kikapcsoljon automatikusan, amikor pedig elmegyek, bekapcsoljon.

A folytatásban arról mesélek, hogy a gyereknevelésben hogyan segíthet egy okoskonnektor.

Ha kedvet kaptál egy okoskonnektorhoz, ezt a típust ajánlom neked: Sonoff S20.

INGYENES SZÁLLÍTÁS

minden bruttó 25.000 Ft feletti rendelés esetén.

R

KIPRÓBÁLT TERMÉKEK

Csak általunk már kipróbált és bevált termékeket kínálunk!

KÉSZLETRŐL, AZONNAL

Minden terméket magyar leírással, készletről szállítunk.

Okoskonnektorral többé nem marad bekapcsolva a vasaló vagy a sütő

Az előző blogrészben olvashattál arról, hogy mi is az az okoskonnektor, milyen funkciói vannak és mennyire egyszerű a használata.

A folytatásban most arról írok, hogy mire jó egy okoskonnektor.

Kezdjük a biztonsággal. Banális, ám sajnos saját tapasztalatból mondom, hogy valós veszély egy bekapcsolva felejtett vasaló. És persze nem kell feltétlenül személy szerint nekünk feledékenyeknek lennünk: egy vasalást éppen tanuló serdülő gyerek vagy egy környezetünkben levő idősebb személy is bekapcsolva felejtheti a vasalót.

Ha a vasalónk egy okoskonnektorral van a konnektorba dugva, mostantól bármikor ellenőrizhetjük távolról is, hogy ki lett-e kapcsolva használat után, vagy beállíthatjuk, hogy az okoskonnektor küldjön értesítést vagy riasztást a telefonunkra, amikor valaki bekapcsolja a vasalót az okoskonnektor gombjával.

Hasonló megoldással élhetünk más veszélyes elektromos eszközök esetében is, például villanysütők vagy villanyfőzőlapok esetén is. Az sem akadály, ha a sütő vagy főzőlap nem konnektoros, hanem a hálózatba közvetlenül bekötött típus, akkor az okoskonnektor testvérterméke, az okos kapcsolórelé nyújthat számunkra megoldást, ami az okoskonnektorral azonos funkciókkal rendelkezik, ám a hálózatba közvetlenül bekötött eszközökhöz nyújt megoldást.

Egy ilyen megoldás mellett mostantól nem kell azon aggódnunk, hogy kikapcsoltuk-e (vagy szeretteink kikapcsolták-e) a vasalót, a villany-tűzhelyet vagy -sütőt, mert az okoskonnektorhoz járó ingyenes okostelefon app-ról meg tudjuk nézni: és ha nem lett kikapcsolva, akkor munkahelyünkről vagy épp menet közben távolról is áramtalanítani tudjuk.

A következő részben arra hozok néhány példát, miben nyújthat plusz kényelmet egy okoskonnektor, és hogyan okosíthatjuk fel vele hagyományos háztartási eszközeinket.

Ha kedvet kaptál egy okoskonnektorhoz, ezt a típust ajánlom neked: Sonoff S20.

INGYENES SZÁLLÍTÁS

minden bruttó 25.000 Ft feletti rendelés esetén.

R

KIPRÓBÁLT TERMÉKEK

Csak általunk már kipróbált és bevált termékeket kínálunk!

KÉSZLETRŐL, AZONNAL

Minden terméket magyar leírással, készletről szállítunk.

Okosvilágítás: okosizzó vagy okoskapcsoló?

Okosvilágítás: okosizzó vagy okoskapcsoló?

Az okosvilágítás kulcsszóra rákeresve a Google keresőben több, mint ötvenezer találatot kapunk. Az első találatok legtöbbje okosizzókról fog szólni, köztük több a Philips Hue-ról, arról a termékről, mely az okosvilágítás talán legelső komolyabb úttörőjeként lépett a piacra már 2012-ben. Ma már minden jelentősebb világítás-gyártónak van hasonló megoldása, így van miből választani, ha valaki okosizzót keres.

Vannak egyszerűbb megoldások a piacon, melyeknél az izzóhoz egy távirányító jár, ezek általában RF (rádiófrekvenciás) elven működnek, mint a TV távirányító. Ezek nagyon hasznosak, ha csak arra vágysz, hogy a nappali kanapén ülve leolthasd a lámpát, és ne kelljen elsétálnod a kapcsolóig. De semmi többre. És ha bármilyen tárgy takarja a távirányító elől az izzót, akkor esélyes, hogy nem fog működni, ahogy a TV-t sem tudod kanyarban ki/bekapcsolni.

A komolyabb okosizzós rendszerek, például a már említett Philips Hue egy úgynevezett Bridge-et is ad az izzók mellé, ami Zigbee protokollon keresztül kommunikál az Izzókkal, és az internet felé WiFi gateway-ként működik, azaz az izzókat a mobil app-unkról a Bridge-en keresztül érjük el. Egy kétizzó+Bridge csomag ára meglehetősen húzós, húszezer forint feletti.

Nemrégiben az IKEA is a piacra dobta saját okosizzó megoldását, egy izzó + Gateway 12 ezer forint körüli áron kapható.

Bár költséghatékonynak korántsem nevezném az okosizzókat, azonban nem is csak az áruk miatt NEM ajánlom őket, ha okosvilágításon gondolkodsz.

Az okosizzók legfőbb problémája az, hogy csak addig okosak, azaz csak addig tudod távirányítóval, mobiltelefonos app-pal vagy bármi mással távolról vezérelni, amíg áram alatt van, azaz a villanykapcsolód az okosvilágítás miatt mostantól állandóan fel kell hogy legyen kapcsolva!

Ez a mindennapokban teljesen életszerűtlen, hiszen a villanyt a fali kapcsolónál fogod lekapcsolni akkor, amikor kimész a szobából, a mobilapp-ról pedig csak akkor fogod az interneten át lekapcsolni, ha a munkába érve veszed észre, hogy valamelyik lámpa égve maradt. Az app-ban fogsz beállítani például továbbá olyan automatizmust, ha azt szeretnéd, ha hazaérkezéskor kapcsoljon fel egy villany automatikusan, vagy ha nyaralsz, akkor napnyugtakor kapcsoljon fel néhány lámpa, hogy úgy tűnjön, nem üres a lakás.

Na mindezek nem fognak működni, és az okosizzód OFFLINE és elérhetetlen lesz, amint egyszer a fali kapcsolónál kapcsolod le a lámpát. Szívesen fogadok bárkivel, hogy amint elmúlt az okosizzó újdonságának a varázsa (azaz a harmadik napon), a mindennapokban nem fogja megkeresni és elővenni a mobilját, elindítani az okosizzó app-ot és azon keresztül lekapcsolni a lámpát ahelyett, hogy a szobából kifele tartva csak a kapcsolóhoz nyúlna és lekapcsolná a lámpát. Ha pedig lekapcsolja a kapcsolót, máris: volt-nincs okoslámpa, az többet nem elérhető távolról.

Én pár heti okosizzó használat után tavaly letettem az okosizzóról, és azt egy fejlesztési zsákutcának tartva visszatértem a butaizzóhoz.

Én arra jutottam: egy világítási rendszerben nem az izzót kell felokosítani, hanem a vezérlését, azaz a villanykapcsolót. 

 

Egyrészt, mert ha kiég az okosizzó, akkor a drága vezérlésével együtt kidobod, és egy új drága okosizzót kell venned, ahelyett, hogy egy olcsóbb (ámde energiatakarékos) butaizzót cserélnél csak ki. Másrészt, mert ha a kapcsoló az okos, akkor a szobából kilépve a kapcsolón is lekapcsolhatod nyugodtan a lámpát, és továbbra is megvan a lehetőséged arra, hogy távolról is bármikor elérd.

Szóval, szerintem a megoldás az okoskapcsoló, nem pedig az okosizzó. A következő blogbejegyzésekben egy konkrét WiFi-s okoskapcsolóval, a Sonoff T1 okoskapcsolóval kapcsolatos tesztről olvashatsz.

INGYENES SZÁLLÍTÁS

minden bruttó 25.000 Ft feletti rendelés esetén.

R

KIPRÓBÁLT TERMÉKEK

Csak általunk már kipróbált és bevált termékeket kínálunk!

KÉSZLETRŐL, AZONNAL

Minden terméket magyar leírással, készletről szállítunk.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információt kérek

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás