Rendelhető a Shelly Vintage izzó ST64 formájú változata is

A Shelly Vintage népszerű WiFi-s, fényerőszabályzós okosizzója megjelenésében a XX. század eleji Edison-égők hangulatát idézi, ám korszerű és energiatakarékos LED technológiát használ.

Az izzónak most már nem csak az A60 “körte-alakú” váltazata, hanem a nagyobb ST64-es alakú változata is elérhető a kínálatunkban, azonnali szállítással.

INGYENES SZÁLLÍTÁS

minden bruttó 25.000 Ft feletti rendelés esetén.

R

KIPRÓBÁLT TERMÉKEK

Csak általunk már kipróbált és bevált termékeket kínálunk!

KÉSZLETRŐL, AZONNAL

Minden terméket magyar leírással, készletről szállítunk.

Megérkezett a kínálatunkba a Shelly Gas szenzor

A gázszivárgás az egyik legnagyobb veszéllyel járó háztartási balesetforrás. Ha nem érzékelik időben, akár életeket veszélyztető robbanás és komoly károk is származhatnak belőle. Sok háztartásban használnak CO2-szivárgás és gáz-szivárgás érzékelőket, azonban nem sok gyártó készít olyan kis méretű, kompakt érzékelőt, mely nem csak hanggal és fénnyel jelzi a veszélyt helyben, hanem okos szenzorként képes telefonunkra vagy éppen emailben is riasztást küldeni a gázszivárgásról, vagy éppen más eszközöket (pl. egy gázcsap elzáró kis motort) vezérelni.

 

A Shelly elsők között készített ilyen WiFi-s okos eszközt, a legmegbízhatóbb működés érdekében egy gázérzékelő szenzorok gyártásában igen tapasztalt gyártóval, a Heimann-nal együttműködésben készült el a vezetékes gáz szivárgását érzékelni képes Shelly Gas nevű szenzoruk.

A szenzort célszerű minden olyan helyen beüzemelni, ahol a gázszivárgásnak vagy gázömlésnek akár kis esélye is van: konyhai gáztűzhelyek környezetében, fürdőszobai gázbojlereknél stb. Nem csak a gázvezetékek megsérülése vagy egy elöregedett tömítés okozhat gázszivárgást, hanem a gázzal működő eszközök meghibásodása, egy erősebb huzat vagy egy kéményen át a bojlerig eljutó viharos széllökés által elfűjt gázláng is. De természetesen akár emberi hiba is okozhatja, gondoljunk csak például egy idős családtag vagy egy gyermek által véletlenül nyitva felejtett vagy csak nem teljesen elzárt gázrezsóra, melynek még a szagát sem feltétlenül érzékelik az idősek vagy a gyermekek.

 

A Shelly Gas érzékelője a vezetékes gáz megnövekedett koncentrációját érzékelve az eszközön hang és fényriasztást küld, hogy a lakásban tartózkodók azonnal riasztást kapjanak. De ezen felül a Shelly Cloud app-ban beállítható, hogy emailben vagy telefonos értesítésben is jelezze számunkra az interneten át, hogy baj van otthon. Ha a gázcsapra motorral vezérelt elzárót szerelünk, az ilyen csapot vezérlő Shelly relé számára is tud riasztást küldeni a szenzor, hogy a bejövő vezetékre szerelt gázcsap akár automatikusan elzárásra kerüljön.

Webáruházunkban itt találod az új terméket:

Shelly Gas gázszivárgás érzékelő WiFi-s okosszenzor

INGYENES SZÁLLÍTÁS

minden bruttó 25.000 Ft feletti rendelés esetén.

R

KIPRÓBÁLT TERMÉKEK

Csak általunk már kipróbált és bevált termékeket kínálunk!

KÉSZLETRŐL, AZONNAL

Minden terméket magyar leírással, készletről szállítunk.

Készletről rendelhető a Shelly Door Window 2 szenzor

Megérkezett készletre a Shelly Door Window 2, azaz a Shelly ablak/ajtónyitó érzékelőjének új v2 verziója. A szenzor igazán sokoldalú, hiszen fényérzékelő szenzor és hőmérő is helyet kapott benne a mágneses nyitásérzékelő mellett.

Az ajtó nyitásához és zárásához is lehet riasztást beállítani, és hasznos segítség abban, hogy ne felejtsünk nyílászárót véletlenül se nyitva. Használhatjuk arra is, hogy egy ajtó nyitására lámpát kapcsoljunk fel vagy le egy Shelly relé segítségével. A szenzor az ajtó/ablak nyitásáról és bezárásáról értesítést is tud küldeni a telefonunkra.

Beépített hőmérőjével és lux mérőjével a környezeti paraméterekkel kapcsolatban is hasznos adatokat képes szolgáltatni. Kis méretének és pehely súlyának köszönhetően a vezetéknélküli szenzor egyszerűen rögzíthető ajtókra és ablakokra is.

Más Shelly eszközökhöz hasonlóan ez is közvetlenül a WiFi router-re kapcsolódik, használatához nincs szükség gateway-re vagy hub-ra.

Android és iOS okostelefonokra elérhető Shelly Cloud app-pal kompatibilis, valamint Amazon Alexa és Google Assistant rendszerekkel is.

INGYENES SZÁLLÍTÁS

minden bruttó 25.000 Ft feletti rendelés esetén.

R

KIPRÓBÁLT TERMÉKEK

Csak általunk már kipróbált és bevált termékeket kínálunk!

KÉSZLETRŐL, AZONNAL

Minden terméket magyar leírással, készletről szállítunk.

Készletre érkezett a Shelly 3EM háromfázisú fogyasztásmérő

Hosszú várakozás után végre készletre érkezett a Shelly 3EM háromfázisú fogyasztásmérő első szállítmánya.

A Shelly professzionális három fázisú fogyasztásmérője egyaránt alkalmas magán és közületi felhasználásra és más rendszerekbe való integációra is. Áramkörök, elektromos eszközök, fűtési vagy hűtési rendszerek vagy teljes háztartások, műhelyek, közületi telepek fogyasztását képes mérni, egy darab háromfázisú áramkört vagy három darab egyfázisú áramkört.

Képes a valós idejű fogyasztás mérésére és kijelzésére, és 365 napnyi fogyasztás (WiFi nélküli offline üzemmódban) való elmentésére, valamint annak a monitorozására is (az egyes fázisokon átfolyó elektromosság nullvezetővel való összevetésével), hogy valaki nem lopja-e a mért áramot.

A termékhez 3 db 120A-es áramváltó is van a termék dobozában.

INGYENES SZÁLLÍTÁS

minden bruttó 25.000 Ft feletti rendelés esetén.

R

KIPRÓBÁLT TERMÉKEK

Csak általunk már kipróbált és bevált termékeket kínálunk!

KÉSZLETRŐL, AZONNAL

Minden terméket magyar leírással, készletről szállítunk.

Shelly Bulb, Shelly Duo, Shelly Vintage teszt (videó)

INGYENES SZÁLLÍTÁS

minden bruttó 25.000 Ft feletti rendelés esetén.

R

KIPRÓBÁLT TERMÉKEK

Csak általunk már kipróbált és bevált termékeket kínálunk!

KÉSZLETRŐL, AZONNAL

Minden terméket magyar leírással, készletről szállítunk.

Leteszteltük a Shelly WiFi-s okosizzóit: a Shelly Bulb-t, a Shelly Duo-t és a Shelly Vintage-t

Ma három féle E27 foglalatú Shelly WiFi-s okosizzót, a régebbi típus Shelly Bulb-ot és az új Shelly Duo és Shelly Vintage izzót tesztelem le a gyakorlatban. Kíváncsi vagyok rá, mekkora a fényerejük, melyik mire való, mik a különbségek közöttük.

Ha inkább a videós verziót néznéd meg, azt itt találod a következő blogbejegyzésben.

 

A teszt otthoni körülmények között, egészen konkrétan az étkezőasztalunknál történt, hiszen a célja pont az, hogy valós körülmények között kipróbáljam és nektek bemutassam a Shelly három említett okosizzóját.

 

A Shelly Bulb az európai gyártónak egy régebb óta kapható izzó típusa, és a tesztelt izzók közül az egyetlen, ami RGBW izzó, azaz színes és fehér fényt is képes kiadni.

5W a teljesítménye, azaz az energiafelvétele, azaz más LED izzókhoz hasonlóan ez is kifejezetten keveset fogyaszt.

600 lumen a gyári specifikáció szerint a fényáram paramétere, amit 270 fokos szögben ad le.

 

A Shelly Duo egy nagyobb 9W-os teljesítményű WiFi-s izzó. Ez csak fehér fényt képes leadni.

A specifikáció szerint ez a legnagyobb fényáramú izzó, 800 lumen leadására képes 180 fokos szögben.

A Duo, ahogy a neve is mutatja kettős funkcionalitást ad: szabályozható a fényereje és a fény melegsége is.

 

A Shelly Vintage nem meglepő módon egy vintidzs vagy magyarosan vintázs azaz retró megjelenésű izzó, mely az eredeti Edison izzók hangulatát időzi, de korszerű filament LED technológiát használ.

7W-os teljesítményéhez 750 lumenes, azaz a Duo-hoz képest valamivel kisebb fényáram párosul, melyet 360 fokban ad le.

A Duo-val ellentétben a fénymelegsége nem állítható, de a fényereje igen. Más funkcióiban megegyezik a többi izzóval.

A három Shelly okosizzó (Shelly Bulb, Shelly Duo és Shelly Vintage) paramétereinek és tudásának összehasonlító táblázata:

 

Egy paraméterről nem tettem még említést: az éjszakai üzemmódról. Ezt a két új Shelly izzó támogatja jelenleg, és segítségével beállítható, hogy egy megadható időintervallumban, például este 10 és reggel 6 között az izzó felkapcsolásakor csökkentett fényerővel kapcsoljon csak be, és éjjel ne vakítson el minket, hanem egyfajta éjszakai fényt adjon csak.

 

Az izzók tesztje előtt azonban még hadd térjek ki az izzók teljesítmény paramétereire: melyik mit jelent, melyik mit mutat.

 

A Watt a teljesítmény mértékegysége, mely azt jelzi, hogy mennyi áramot fogyaszt az izzó. Tehát ez nem utal közvetlenül a fényerőre, bár hasonló típusú és hatékonyságú fényforrások esetén nyilván van összefüggés.

 

Nézzük inkább a fényáramot, mely egy elég jó, de mégis némileg trükkös teljesítménymutatója az izzóknak. Mi is a fényáram?

 

A fényáram azt mutatja meg, hogy az izzó mennyi látható fényt bocsát ki, azaz az összes fénymennyiséget jelöli, ami a fényforrásból ered, és amit az izzó bármely irányba kisugároz. Azaz ha ráhúzunk egy képzeletbeli varázszsákot az izzóra és csapdába ejtjük vele az összes fényét és gyorsan megszámoljuk, mennyi fény van a zsákban, na ez a lumen értéke. (A valóságban persze a zsák egy izzó körüli gömbfelület, a megszámolást pedig műszer végzi, de ez a példa aránylag jól szemlélteti a lumen érték jelentését.)

Hogy a lumen értéket segítsek értelmezni, nézzük meg, egy hagyományos régi izzószálas izzónak mekkora volt a fényáram értéke. Nos, egy 40W-os izzó kb. 400 lument, egy 60 Wattos izzó kb. 650 lument, egy 100 W-os erős izzó pedig kb. 1100 lument adott le. Ezt máris össze tudod hasonlítani a Shelly okosizzók fényáram értékével.

Tehát a hagyományos izzók mintegy 10 Lument tudtak leadni 1 Watt fogyasztás mellett, a modern LED-eknél ez az érték 80-120 Lumen Wattonként!

 

A lumen értéke, azaz a fényáram tehát elég objektív mérőszámnak tűnik, én mégis trükkös teljesítménymutatónak hívtam, ami mégsem mutatja meg feketén-fehéren a fényerőt. Hogy miért?

Mint mondtam, a lumen a teljes, minden irányba összesen leadott fénymennyiség mutatója, és nem mondja meg nekünk azt a fénymennyiséget, amit egy konkrét megvilágítandó ponton kapunk. Sok minden befolyásolja, hogy mennyi fény jut el az izzóból a megvilágítandó helyre, ezek közül most egy fontosabbat emelnék csak ki: a fényszórás szögét.

Mint ahogy a fenti táblázat is mutatja, a tesztelt izzók közül például a Shelly Vintage – a minden irányba átlátszó búrája jellegéből adódóan – 360 fokban, azaz minden irányba szórja a fényt, azaz a 750 lumen-nyi fény egy része felfele és oldalirányba megy, és csak kisebb része lefele, jelen esetben a megvilágítandó asztalra. Ellenben a Shelly Duo csak egyirányba, azaz 180 fokban szórja a fényt, így a 800 lumen mind egy irányban, az asztalon fog jelentkezni. Várható tehát, hogy a Shelly Duo az asztalt jóval erősebben világítja meg, mint a tőle a fényáram értékben csak nem sokkal elmaradó Shelly Vintage.

 

Hogy egy adott pontra mennyi fény érkezik, azt leginkább mérés útján, mérőműszerrel tudjuk meghatározni, ennek a mértékegysége a Lux.  A Lux értéke minden egyes mérési ponton egyedi lesz, és azt jelzi, hogy az adott ponton mennyi lumen esik egy négyzetméternyi felületre. Ez természetesen leginkább a felület és lámpa távolságától és még pár egyéb paramétertől függ.

 

A következő teszt során tehát lux mérővel fogom az izzók által leadott tényleges fény mennyiségét mérni, hogy a valós körülmények között mért fény értékét tudjuk összehasonlítani.

A teszt természetesen teljesen szubjektív, hiszen a mért lux érték csak azt mutatja meg, hogy az adott körülmények között, az adott mérési pontra mennyi fény jut az izzókból.

Általánosságban, egy-egy izzó attól függően lehet jó vagy rossz választás számodra a leadott fény mennyisége szempontjából, hogy mit szeretnél vele megvilágítani. A Shelly Vintage 360 fokos láthatósága miatt kiváló választás lehet búra nélküli vagy átlátszó lámpabúrás design megvilágításra, addig a Shelly Duo zártabb lámpabúrák esetén is kiváló választás, hiszen a fénye úgyis csak egyirányba jut el. A Shelly Bulb pedig 270 fokos láthatósága miatt valahol a kettő között helyezkedik el jellegét tekintve.

A tesztben az izzót egy étkezőasztal felett 90 cm-re levő, közepesen zárt lámpabúrába tettem , tehát a teszt során azt fogom mérni, hogy az étkezőasztalra, melynek megvilágítása a lámpa célja, mennyi fény jut.

A teszt érdekében a videó éjszaka készült, minden más fény kizárásával, és a három izzóról teljesen azonos technikai beállítások (azonos fényérzékenység, blende nyílás és záridő) mellett készült egy-egy videó, hogy ne csak a lux mérő műszer adatai alapján lássátok a fényviszonyokat, hanem a fényerőben jelentkező különbségek valamennyire egy videóban is láthatóak legyenek.

 

 

Még mielőtt az első izzó, a Shelly Bulb tesztje elkezdődne, érdemes megnézni és megjegyezni a mostani megvilágítást az alábbi képen: ez az étkező asztalunk feletti lámpában levő, eddig használt 48W-os halogén izzó fénye, mely az asztal közepén, pont az izzó alatt elhelyezett lux mérőre 93-94 lux-nyi fényt ad. Ez kényelmesen elég étkezéshez, játékhoz és olvasáshoz is.

A hagyományos halogén izzónk fénye mellett készült kép narancssárgás színe természetesen leginkább a barna étkezőasztalnak, a vajszínű lámpabúrának és a videó színmelegség beállításának köszönhető, és persze annak, hogy a hagyományos eredeti halogén izzónk fénye is meleg fehér.

Az egyes izzókkal változatlan beállításokkal készültek képek és videó, így az egyes képek közötti különbségek adnak majd inkább információt az egyes izzók beállítási lehetőségeiről és fényerejéről, mint egy-egy kép önmagában.

 

Shelly Bulb


Az alábbi képen pedig már Shelly Bulb bekapcsolás utáni állapotait látjátok.
A halogén lámpához képest tapasztalható kisebb fényerőt a lux mérő is mutatja: a fehér fényre állítva az izzó alapértelmezésben 36 luxnyi fényt ad, a fehér fény színhőmérsékletének állításával hideg fény esetén a fényáram érték 45 luxra nő, a legmelegebb fehér színre való váltással pedig 33 luxra csökken.

Shelly Bulb legmelegebb fehér fénye, maximális fényerőn

Shelly Bulb közepes melegségű fénye, maximális fényerőn

Shelly Bulb leghidegebb fehér fénye, maximális fényerőn

A Shelly Bulb esetén is természetesen állítható a fény erőssége, az app-ban levő csúszkával tetszőleges fényerőt beállíthatunk.

Érzésre a Shelly Bulb egy kellemes hangulatfény fényerejét képes biztosítani, a fényereje tökéletesen elegendő lenne például a nappali sarkában levő asztali kislámpához, vagy plafonba süllyesztett spotlámpák fényének. De 100 lux körüli fényerőt igénylő helyi megvilágításnak ez egyértelműen kevés, étkezőasztal helyi világításként egyedüli izzóként csak félhomályt ad.

 

A Bulb viszont RGBW izzó, tehát színes fényt is képes kiadni, nézzük a színes fénnyel kapcsolatos képességeit. A szín beállítására néhány alapértelmezett érték közül is választhatunk az app-ban, vagy a felette található színpalettából választhatunk tetszőleges színárnyalatot. A fényerő színes fény esetén is egyértelműen csak hangulatvilágításhoz elegendő, de nem is várunk el egy színes égőtől ennél többet.

Az app nem csak fehér és színes fény beállítását teszi lehetővé, hanem különböző effect-ek, színátmenetek vagy fényvillogások beállítását is.

 

Shelly Duo

 

Következzen a Shelly egyik új égője a Shelly Duo. A fényerőt a maximumra állítva, az alapértelmezett közepes fénymelegségen közel 175 lux fényerőt kapunk, és azonnal fényárban úszik az étkezőasztal. A hideg fény – meleg fény skála állításával a fényerőssége a 158 és 184 lux között változik, melynek a maximuma szinte pont a duplája az eredeti halogén égőmnek.

 

Shelly Duo legmelegebb fehér fénye, maximális fényerőn

Shelly Duo közepes melegségű fénye, maximális fényerőn

Shelly Duo leghidegebb fehér fénye, maximális fényerőn

 

A Duo-nak, mint a neve is mutatja, két paramétere, a fényerőssége és a fénymelegsége állítható, ezekkel biztosan be tudjuk állítani a számunkra éppen szükséges fényt: olvasáshoz és munkához talán erősebb és hidegebb fényt, étkezéshez közepes erősségű és közepes melegségű fényt, egy romantikus vacsorához pedig gyengébb és melegebb fényt.

A Duo-t a teszt eredményei alapján egyértelműen tudom ajánlani mindenféle világításhoz: akár egyedül izzóként egy helyi erősebb fényt igénylő megvilágításhoz, éppúgy mint plafonlámpához, spotlámpaként vagy általános világításként is. Sőt, állítható fényerejének és fénymelegségének köszönhetően hangulatfényként is kitűnő választás lehet.

A korábban említett éjszakai üzemmódja segítségével egyénileg megadhatunk minden Shelly Duo égőnknek egy éjszakai időzónát, melyben az izzó csökkentett fényerővel fog csak bekapcsolni automatikusan.

 

Shelly Vintage

 

Következzen a harmadik izzó, a szintén újdonság Shelly Vintage tesztje. Teljes fényerőre állítva látható a fényerején az, amit a felvezetőben már előrejeleztem. Hiába csak 50 lumennel kisebb a fényáram paramétere a Shelly Duo-hoz képest, ebben a konkrét tesztben, ahol egy zárt lámpabúrába kerülve csak lefele kellene fényt adnia, a lefele irányuló fényereje a 360 fokos sugárzása miatt lényegesen kisebb, mint a Duo esetén. A mérőműszer 74-75 luxot mér, ami valamivel kevesebb, mint az eredeti halogénlámpám fénye, és a teszt helyszínén, 90 cm magasságból csak a 40%-a Duo maximális fényerejének.

 

De nem győzöm hangsúlyozni, ez nem az izzó hibája vagy gyenge fényereje miatt van, hanem mert a Shelly Vintage egyszerűen nem erre való, csak nem optimális egy zárt búrában helyi megvilágításra. A Shelly Vintage búra nélküli használatra vagy átlátszó búrába szánt szép design izzó, ehhez optimalizált fényerővel. Tervezem, hogy az izzókat később búra nélküli világítási körülmények között is letesztelem majd.

A Vintage izzó egy WW kategóriás, azaz Warm White, tehát meleg fehér színt adó izzó, ennek megfelelően csak a fényereje állítható az app-ban, a fénymelegsége nem.

 

Zárszó

Remélem, a fentiek segítenek Nektek is a megfelelő izzó kiválasztásában! Ha kérdésetek van, írjatok, hívjatok!

Az okosotthon.bolt.hu-n itt találjátok meg a termékeket:

 

INGYENES SZÁLLÍTÁS

minden bruttó 25.000 Ft feletti rendelés esetén.

R

KIPRÓBÁLT TERMÉKEK

Csak általunk már kipróbált és bevált termékeket kínálunk!

KÉSZLETRŐL, AZONNAL

Minden terméket magyar leírással, készletről szállítunk.

A Shelly ma számos új terméket bejelentett: 7. rész – jön a Shelly UNI

A Shelly ma számos új terméket bejelentett: 7. rész – jön a Shelly UNI

A Shelly 2020. június 4-én számos új terméket bejelentett. Gyorsreagálású cikksorozatban most összefoglaljuk nektek a legfontosabb tudnivalókat. 7. rész:  az utolsóként bejelentett új termék a Shelly Uni. 

A 12-24V AC-ről vagy 2,2-36V DC-ről működő apró vezéréshez hozzákapcsolható lesz max 5 db DS18B20 hőmérséklet-szenzor vagy egy darab DHT22 kombinált hőmérséklet és páratartalom érzékelő.

Az eszközhöz ezen kívül hozzákapcsolható lesz egy AC 12-24V digitális input és egy DC 12-36V digitális input is (akár egyszerre is), a vezérelt oldalon pedig akár 3 áramkört is képes lesz kapcsolni AC 24V vagy DC 36V feszültséggel, vagy feszültség nélküli szárazkontakt kapcsolással.

Az eszközt biztonsági rendszerek, kapunyitók stb vezérléséhez ajánlják majd, így vélhetően nem fog külső tokot vagy borítást kapni az eszköz.

A Shelly Uni a tervek szerint szintén a nyár végén kerül gyártásba.

INGYENES SZÁLLÍTÁS

minden bruttó 25.000 Ft feletti rendelés esetén.

R

KIPRÓBÁLT TERMÉKEK

Csak általunk már kipróbált és bevált termékeket kínálunk!

KÉSZLETRŐL, AZONNAL

Minden terméket magyar leírással, készletről szállítunk.

A Shelly ma számos új terméket bejelentett: 6. rész – érkezik nyár végén a Shelly 1L és 2L, mely csak fázisvezetékkel működik majd

A Shelly ma számos új terméket bejelentett: 6. rész – érkezik nyár végén a Shelly 1L és 2L, mely csak fázisvezetékkel működik majd

A Shelly 2020. június 4-én számos új terméket bejelentett. Gyorsreagálású cikksorozatban most összefoglaljuk nektek a legfontosabb tudnivalókat. 6. rész:  érkezik majd a Shelly 1 új verziója a Shelly 1L és a 2L is.

A bejelentés szerint a Shelly 1 egy olyan új verziót kap, ami képes lesz nullvezető nélkül, csak fázissal működni. Az új okosrelé verziónak lesz N bemenete is, azonban képes lesz csak fázissal is működni.

A Shelly 1L még nincs gyártás-kész állapotban, de a Shelly dolgozik a véglegesítésén, és a nyár végére azt ígérik, rendelhető lesz a Shelly új 1L kisreléje.

Nem tudni, hogy a Shelly 1L vajon leváltja-e a Shelly 1-t vagy külön termékként kerül-e a kínálatba, de az utóbbit valószínűsíti az, hogy a készülék maximális teljesítménye – a 16A-es Shelly 1-hez képest – csak 5A lesz.

Ezzel a termékkel Shelly az olyan villanykapcsolók kapcsolását szeretné lehetővé tenni, ahol nincs jelen a nullvezeték, csak a fázis. Ez sok magyar háztartás számára hasznos lehetőség lesz.

A bejelentésben utaltak rá, hogy július végén gyártásba kerülhet a Shelly 2L nevű termék is, az 1L kétáramkörös, csak fázissal működő verziója.

 

 

INGYENES SZÁLLÍTÁS

minden bruttó 25.000 Ft feletti rendelés esetén.

R

KIPRÓBÁLT TERMÉKEK

Csak általunk már kipróbált és bevált termékeket kínálunk!

KÉSZLETRŐL, AZONNAL

Minden terméket magyar leírással, készletről szállítunk.

A Shelly ma számos új terméket bejelentett: 5. rész – Shelly Dimmer 2

A Shelly ma számos új terméket bejelentett: 5. rész – Shelly Dimmer 2

A Shelly 2020. június 4-én számos új terméket bejelentett. Gyorsreagálású cikksorozatban most összefoglaljuk nektek a legfontosabb tudnivalókat. 5. rész:  jön nyáron a Shelly Dimmer 2.

A legújabb Shelly Dimmer 2 a bejelentés szerint egyesíti a korábbi Shelly Dimmer és a bejelentett de csak nagyon kis szériában gyártott Shelly Dimmer SL előnyeit: akár nullvezető nélkül, csak fázissal is képes lesz működni, ha a helyzet úgy kívánja.

Az új Shelly Dimmer 2 állítólag vékonyabb lesz még a Shelly 2.5-nél is.

A bejelentés szerint a Shelly Dimmer 2 alapból csak a 10W-nál nagyobb energiafelvételű izzókkal fog működni, de előkészület alatt van hozzá egy kiegészítő, ami kisebb teljesítményű izzókkal is kompatibilissá teszi majd.

Ezek lesznek a támogatott bekötési módok:

 

A Dimmer 2 június végén lesz előreláthatólag készen, várjuk mi is!

INGYENES SZÁLLÍTÁS

minden bruttó 25.000 Ft feletti rendelés esetén.

R

KIPRÓBÁLT TERMÉKEK

Csak általunk már kipróbált és bevált termékeket kínálunk!

KÉSZLETRŐL, AZONNAL

Minden terméket magyar leírással, készletről szállítunk.

A Shelly ma számos új terméket bejelentett: 4. rész – Shelly Door Window 2, továbbfejlesztett ablak- és ajtónyitás érzékelő

A Shelly ma számos új terméket bejelentett: 4. rész – Shelly Door Window 2, továbbfejlesztett ablak- és ajtónyitás érzékelő

A Shelly 2020. június 4-én számos új terméket bejelentett. Gyorsreagálású cikksorozatban most összefoglaljuk nektek a legfontosabb tudnivalókat. 4 rész:  jön az újratervezett Shelly Door Window 2 szenzor.

A Shelly bejelentése szerint elkészült a Shelly Door Window 2, azaz a Shelly ablak és ajtónyitó érzékelőjének az újratervezett változata. A termék első verzióját a Shelly körülbelül fél éve dobta piacra és egy első próbaszéria után felfüggesztette a gyártást.

Most a bejelentés szerint egy továbbfejlesztett model gyártásába kezdenek, melyben a nyitás- és zárásérzékelés mellett hőmérőszenzor és fényerősség érzékelő (Lux szenzor) is helyet kapott.

A bejelentésen elhangzottak szerint könnyebben elérhetővé tették a RESET gombot kívülről is, az eszköz szétszerelése nélkül is, valamit erősebbé tették a szenzor érzékelőjét, hogy biztosabban érzékelje a csukást-nyitást és jelentősen jobb legyen a reakcióideje az észlelt eseményekre.

A termék még nem elérhető, de június végi időpontot ígér jelenleg rá a gyártó.

INGYENES SZÁLLÍTÁS

minden bruttó 25.000 Ft feletti rendelés esetén.

R

KIPRÓBÁLT TERMÉKEK

Csak általunk már kipróbált és bevált termékeket kínálunk!

KÉSZLETRŐL, AZONNAL

Minden terméket magyar leírással, készletről szállítunk.

A Shelly ma számos új terméket bejelentett: 3. rész – Shelly Gas szenzor

A Shelly ma számos új terméket bejelentett: 3. rész – Shelly Gas szenzor

A Shelly 2020. június 4-én számos új terméket bejelentett. Gyorsreagálású cikksorozatban most összefoglaljuk nektek a legfontosabb tudnivalókat. 3. rész:  az új Shelly Gas szenzor.

A szenzor közvetlenül konnektorba csatlakoztatható a hátlapján található villásdugóval, és a Shelly rendszereibe szervesen integrálzt riasztást küld majd más eszközök felé, valamint a különböző riasztásokat különböző színű LED fényekkel is meg fogja jelentetni a szenzor előlapján, természetesen hanghatásokkal együtt.

Az érzékelőt a kínai Heinan céggel közösen fejlesztették ki, mely a fejlett szenzorait biztosította a termékhez, az elektronikát, a WiFi-t és a vezérlést pedig a Shelly tette a termékbe.

A most bemutatott termékverzió vezetékes gáznak – a felhasználó által beállítható – szintjének érzékelését és különböző riasztási szinteket is támogat, de az ígéretek szerint a jövőben érkezik a termék LPG-t kimutatni képes verziója is majd.

INGYENES SZÁLLÍTÁS

minden bruttó 25.000 Ft feletti rendelés esetén.

R

KIPRÓBÁLT TERMÉKEK

Csak általunk már kipróbált és bevált termékeket kínálunk!

KÉSZLETRŐL, AZONNAL

Minden terméket magyar leírással, készletről szállítunk.

A Shelly ma számos új terméket bejelentett: 2. rész – az új Shelly button1

A Shelly ma számos új terméket bejelentett: 2. rész – az új Shelly button1

A Shelly 2020. június 4-én számos új terméket bejelentett. Gyorsreagálású cikksorozatban most összefoglaljuk nektek a legfontosabb tudnivalókat. 2. rész:  az új Shelly button1.

A Shelly button1 a Shelly Button-hoz hasonló, gombos ki/be kapcsoló, azonban ezúttal egy vezetéknélküli megoldásról van szó, valójában egy WiFi-s távirányítóról, mely a gyári bejelentés szerint – állandó tápelllátás esetén – extra gyors 15 ms válaszidővel WiFi-n keresztül képes más eszközök kapcsolását vezérelni, a demó szerint elemes üzemmódban pedig 3-5 másodperces válaszidőre kell számítani, mivel a készülék stand-by-ból fel kell hogy ébredjen először és a WiFi-re kell csatlakoznia.

A bejelentés szerint tehát alapértelmezésben elemes működésű a button1, de a H&T hőmérőhöz hasonlóan USB-s táppal állandó tápellátásra is csatlakoztatható, és ekkor folyamatosan online lesz az eszköz.

A button1 is képes lesz (kezdetben a képen látható) négy féle esemény érzékelésére és más-más kapcsolások futtatására ez alapján:

 • rövid gombnyomás,
 • hosszú gombnyomás,
 • kétszeri rövid gombnyomás,
 • háromszori gyors gombnyomás.

A bejelentés szerint firmware frissítést követően a jövőben további trigger-ekkel is bővülnek majd az eszközök.

A termék kezdetben csak fekete színben lesz elérhető, de a piac kedvező fogadtatása esetén más színekben is elérhetővé válhat az később.

A termékből egyelőre egy kisebb első próbaszéria készült, bízunk benne, hogy ez is hamarosan elérhető lesz nálunk készletről.

 

Mentés és kilépés

INGYENES SZÁLLÍTÁS

minden bruttó 25.000 Ft feletti rendelés esetén.

R

KIPRÓBÁLT TERMÉKEK

Csak általunk már kipróbált és bevált termékeket kínálunk!

KÉSZLETRŐL, AZONNAL

Minden terméket magyar leírással, készletről szállítunk.

A Shelly ma számos új terméket bejelentett: 1. rész – az új Shelly i3

A Shelly ma számos új terméket bejelentett: 1. rész – az új Shelly i3

A Shelly 2020. június 4-én számos új terméket bejelentett. Gyorsreagálású cikksorozatban most összefoglaljuk nektek a legfontosabb tudnivalókat. 1. rész:  az új Shelly i3.

Az elsőként bejelentett termék a Shelly i3 névre hallgató, apró méretű okosvezérlés. Ez azonban a Shelly 1-el, 1PM-mel és 2.5-tel ellentétben nem tartalmaz relét, csak inputok, azaz bejövő jelérzékelőket és WiFi chip-et tartalmaz, azaz ez képes fogadni akár 3 db rákötött fizikai (kétállású vagy billenő) kapcsoló jelét is, és ezek mindegyikéhez akár 8 féle eseményt kapcsolni (be és kikapcsolás, rövid vagy hosszú nyomva tartás, dupla vagy tripla bekapcsolás, hosszú + rövid, vagy rövid + hosszú nyomvatartás).

Az egyes kapcsolásokhoz a bemutatón elhangzottak szerint hozzárendelhetünk a Scene funkcióban is különböző parancsokat, de az eszközök közötti DDD vezérléssel is meghívhatunk más eszközöket URL-ből és küldhetünk nekik így parancsot. A demo során több különböző lámpa ki/bekapcsolását, okosizzón színállítást, sőt színeffect indítását is bemutatták a funkció segítségével.

A gyártó bejelentése szerint egy első prototípus szériát már legyártottak a termékből, reményeink szerint hamarosan tőlünk is rendelhető lesz.

Máris folytatjuk a következő részben a második újdonsággal.

INGYENES SZÁLLÍTÁS

minden bruttó 25.000 Ft feletti rendelés esetén.

R

KIPRÓBÁLT TERMÉKEK

Csak általunk már kipróbált és bevált termékeket kínálunk!

KÉSZLETRŐL, AZONNAL

Minden terméket magyar leírással, készletről szállítunk.

Shelly cloud eszközök áthelyezése egy másik Shelly cloud fiókba

Egy ügyfelünk nemrég át szerette volna helyezni egy Shelly cloud fiókkal párosított, cloud üzemmódban távolról is vezérelhető Shelly eszközét, egy Shelly Plug S WiFi-s okoskonnektort.

Cloud üzemmód-ban vezérelt? Mi más lehetőség van?

A Shelly WiFi-s okoseszközök mind két fajta üzemmódban is működtethetőek a gyári Shelly app-ban: cloud (felhő) és helyi hálózati üzemmódban. Hogy melyik üzemmódban van az eszköz, azt a tulajdonosa állítja be akkor, amikor az eszközt mobiltelefon app-pal párosítja. Az app ilyenkor a WiFi beállítást és a Shelly fiókkal történő párosítást követően megkérdezi, hogy kapcsolni szeretnénk-e az eszközt a Shelly ingyenes cloud-ra vagy sem.

Ha helyi hálózati üzemmódot választunk – bizonsági aggályok vagy más szempontok miatt – akkor az eszköz csak akkor lesz az app-ból böngészőből csak addig vezérelhető (kapcsolható és beállítható), ha a telefon/tablet/PC is ugyanazon a helyi (WiFi) hálózatra kapcsolódik, mint az eszköz.

Ha azonban engedélyezzük, hogy a Shelly Cloud-ra kapcsolódjon fel, akkor lehetőségünk lesz az telefonos app-ból vagy a Shelly Cloud központi webes felületéről akkor is vezérelni az eszközt az intermeten keresztül, ha a telepítés helyétől (és a helyi hálózattól) távol vagyunk éppenséggel.

 

Ehhez törölte a profiljából az eszközt és újból párosította, miután átjelentkezett egy másik fiókba. A cloud fiókhoz kapcsolás azonban sikertelen volt, hibaüzenetet kapott. Sokszori újrapróbálkozás után is maradt a hiba, nem lehetett újrapárosítani az eszközt, csak a helyi hálózatra felkapcsolás működött.

Némi nyomozás után fény derült a hiba okára, és mivel partnerünk megosztotta velünk a megoldást, amit ezúton is köszönünk, azonnal megosztjuk veletek is, hátha hasonló hibával találkoztok.

A jelenség, hogy ha egy másik fiókba áthelyezed a korábban cloud üzemmódban működő eszközt, akkor nem lehet alap esetben a felhőre is beregisztrálni, az csak helyi hálón működik.

A probléma megoldása az, hogy az eredeti Shelly fiókba belépve (az app-ban vagy a webes Shelly cloud felületen) nem elég kitörölni az eszközt, hanem előtte az Internet Security menüpontban felhő menüpontban le kell tiltani a felhő használatát. Ezután kell kitörölni az eszközt a fiókból, és így már engedi a Shelly rendszere az új accountba a felhő regisztrációt.

Ez akkor is lényeges, ha valaki elajándékoz, vagy elad egy használt eszközt!

INGYENES SZÁLLÍTÁS

minden bruttó 25.000 Ft feletti rendelés esetén.

R

KIPRÓBÁLT TERMÉKEK

Csak általunk már kipróbált és bevált termékeket kínálunk!

KÉSZLETRŐL, AZONNAL

Minden terméket magyar leírással, készletről szállítunk.

A SmartThings mától támogatja a legtöbb Shelly eszközt

A Shelly mai bejelentése szerint elkészült a Shelly Cloud és a SmartThings app közötti első integráció és mától hivatalosan támogatottak a Shelly Cloud-ra kapcsolt Shelly okoseszközök a SmartThings platformon is. 

A Schema Connector egyelőre Beta verzióban elérhető és folyamatosan dolgoznak a két cég fejlesztői a korai hibák javításán. 

A támogatott Shelly eszközök listája: Shelly Plug, Shelly Plug S, Shelly izzó, Shelly 2 és Shelly 2.5, Shelly 1, Shelly 1PM, Shelly 4Pro, Shelly Dimmer, Shelly Smoke és Shelly H&T. 

Az elérhető funkciók:

 1. relék és konnektorok esetén: ki/bekapcsolás, fogyasztásmérés, Shelly 2.5 redőnyvezérlés üzemmódban: nyit/zár, százalékban megadott nyitás kalibrált eszközök számára.
 2. Lámpák számára: ki/bekapcsolás, dimmer % fényerőszabályzás, színvezérlés, színhőmérséklet állítás.
 3. Shelly szenzorok számára: H&T: hőmérséklet és páratartalom kijelzés, elem % töltöttség kijelzés. Shelly Smoke esetén: füstérzékelés, hőmérséklet és elem % töltöttség kijelzés.

INGYENES SZÁLLÍTÁS

minden bruttó 25.000 Ft feletti rendelés esetén.

R

KIPRÓBÁLT TERMÉKEK

Csak általunk már kipróbált és bevált termékeket kínálunk!

KÉSZLETRŐL, AZONNAL

Minden terméket magyar leírással, készletről szállítunk.

Shelly 2.5 redőnyvezérlés teszt (videó)

Shelly 2.5 redőnyvezérlés teszt (videó)

A Shelly 2.5 kétáramkörös WiFi-s okosrelé nem csak csillárkapcsolók mögé szerelve vezérel két áramkört (lámpát), hanem motoros redőnyök vezérlésére is ideális megoldás. A mai videóblogban megmutatjuk, hogyan működik.

 

 

INGYENES SZÁLLÍTÁS

minden bruttó 25.000 Ft feletti rendelés esetén.

R

KIPRÓBÁLT TERMÉKEK

Csak általunk már kipróbált és bevált termékeket kínálunk!

KÉSZLETRŐL, AZONNAL

Minden terméket magyar leírással, készletről szállítunk.

Minden, amit a (két és három vezetékes) okos villanykapcsolókról tudnod érdemes

Minden, amit a (két és három vezetékes) okos villanykapcsolókról tudnod érdemes

Az okosotthon hangzatos és divatos kifejezés lett néhány éve, sok új építésű ingatlant ezzel is reklámoznak. Méltatlanul kevés szó esik azonban arról, hogy a korábban épült lakások, házak és irodák is aránylag kis ráfordítással és befektetéssel felokosíthatóak.

A mai, kicsit hosszabb blogban az okosotthon egy fontos szeletét, az okos villanykapcsolókat veszem nagyító alá. Tesztelek és bemutatok több megoldást is az okosvilágítás vezérlésére, és szót ejtek arról is, hogy szükség van-e mindenképpen vajon nullvezetékre is az okoskapcsolók működéséhez.

 

Mi is az az okos villanykapcsoló?

Alapos és részletes cikket ígértem, szóval kezdjük a legelején: mi is az az okos villanykapcsoló vagy okoskapcsoló? Nos, az okos villanykapcsolók a hagyományos fali villanykapcsolók mai korszerű változatai, a meglevő szabványos fali szerelvénydobozokba szerelhetőek be a régebbi billenő vagy kétállású kapcsolók helyére. (De mutatok a cikkben később olyan megoldást is, mely a hagyományos kapcsolók megtartásával, azok felokosításával hoz létre okos kapcsolót.)

Az okoskapcsolók ugyanúgy lehetővé teszik fali kapcsolóként a lámpa fel/lekapcsolását, mint hagyományos társaik, de számos további  kényelmi és energiatakarékossági funkciót is kínálnak. Ilyen például tipikusan az, hogy az otthoni/irodai WiFi router-hez kapcsolódnak, és a a tulajdonos(ok)/lakók elérik az interneten át a kapcsolókat a gyártó mobiltelefonos alkalmazásából, és az interneten át – lényegében bármikor és bárhonnan – távolról is vezérelhetik őket.

A fenti képen: Sonoff WiFi-s + RF-es okoskapcsolók

Meg kell említenem, hogy vannak a piacon olyan okos villanykapcsolók is, melyek nem közvetlenül a WiFi-re kapcsolódnak, és azon keresztül érhetőek el, hanem más adatátviteli módot használnak. Az egyik ilyen kapcsolódási mód a Bluetooth, melynek előnye az alacsony energiafelvétel, a másik kettő elterjedt pedig kifejezetten az okosotthon eszközök közötti komunikációra lett kifejlesztve: a Zigbee és a Z-Wave.

 

A két Z-betűs adatátviteli protokollt és a Bluetooth-t használó készülékek egyik fő hátránya, hogy a WiFi-re kapcsolódásukhoz és az internetről való elérésükhöz szükség van egy külön eszközre, egy gateway-re avagy átjáróra, ami a Zigbee/Z-Wave/Bluetooth protokollt átviszi a WiFi-re, ami plusz kiadást/beruházást jelent. (A WiFi-s villanykapcsolók közvetlenül a WiFi router-re kapcsolódnak, esetükben nincs szükség külön ilyen eszközre.

 

Előnyük viszont, hogy kisebb az energiafelvételük, mint a WiFi-s eszközöknek,  – bár megjegyzem, egy WiFi-s kapcsoló sem fogyaszt többet 0,5-0,7 W-nál, azaz elhanyagolható a fogyasztásuk. A kisebb fogyasztás inkább olyan okosotthon eszközöknél jelent valódi előnyt, ahol nem a 230V-os hálózatba van bekötve az eszköz (pl. egy mozgásérzékelő vagy más szenzor) hanem elemmel/akkumulátorral működik, azaz az alacsony energiafelvételű kommunikációs mód egy villanykapcsoló esetén nem jelent előnyt.

 

Mind a nyitott forráskódú Zigbee, mind az egyik gyártó által ellenőrzött Z-Wave eszközök képesek az úgynevezett mesh funkcióra is, mely a kifejezetten nagy méretű és egyben gyenge WiFi-s lefedettségű ingatlanokban jelent plusz előnyt, hiszen a mesh funkció lényege az, hogy a 230V-ra kötött Z-Wave és Zigbee-s eszközök jeltovábbítóként is működnek a gateway irányába, azaz az ingatlan legeldugottabb sarkában is elérhetőek lesznek az ilyen eszközök más eszközökön keresztül kommunikálva a gateway felé.

 

A stabil WiFi- router-rel felszerelt lakások/irodák esetén azonban a WiFi-s villanykapcsolók jó megoldást kínálnak, megspórolva a külön gateway költségét, az egyetlen felső korlát, amiről jó tudnunk, az a WiFi router által kiosztható maximum 254 IP cím, legfeljebb ennyi eszköz kapcsolódhat a legtöbb router-re.

 

Legyünk tehát résen vásárlás előtt, és nézzük meg alaposan, hogy WiFi-s, Bluetooth-os, Zigbee-s vagy Z-Wave-s kapcsolót választunk-e. Ha a villanykapcsolókon kívül számos más dolgot is automatizálni, okosítani szeretnénk, azaz egy nagyobb és drágább megoldásban gondolkodunk, esetleg saját otthonautomatizálós szerverrel, akkor érdemes lehet Zigbee-s vagy Z-Wave-s kapcsolót választani. Ha apróbb lépésekben haladva, kisebb költséggel szeretnénk a villanykapcsolókat felokosítani, akkor a WiFi-s megoldás a legcélszerűbb talán. Ha WiFi-s kapcsolók mellett döntünk, érdemes megnézni a Sonoff márka WiFi-s okoskapcsoló kínálatát.

A cikk a továbbiakban a WiFi-s kapcsolókra fog fókuszálni, hogy a novella terjedelembe beleférjen, és ne regény legyen belőle. De a Zigbee-s és Z-Wave-s kapcsolók is hasonló funkcionalitással rendelkeznek, azzal a fontos különbséggel, hogy működésükhöz szükség van egy külön WiFi gateway eszközre, és bizonyos márkák esetén egy saját vezérlőközpontra is. A cikkben tárgyalt WiFi-s kapcsolók direktben kapcsolódnak az internetre, és csak egy mobiltelefonos app kell a beállításukhoz és vezérlésükhöz.

 

Milyen funkciói vannak egy WiFi-s okoskapcsolónak?

 

Egy okos villanykapcsoló természetesen legnkább a kapcsolóra kötött világítás vezérlésére alkalmas, de más, fixen bekötött elektromos eszköz (pl. konyhai pult világítás, bojler, elektromos füdőszobai kiegészítő fűtés, ventillátor, szauna, hidromasszázskád stb.) is kezelhető vele.

A WiFi-s okos villanykapcsolók legfőbb tulajdonságai:

 • Mobiltelefon app-ból vagy webböngészőből való vezérelhetőség: meg tudjuk nézni, hogy fel vagy lekapcsolt állapotban vannak-e az okos villanykapcsolók, fel/le is lehet természetesen kapcsolni őket az app-ból (bárhonnan és bármikor az interneten át). Ez a funkció nem csak arra jó, hogy a munkahelyünkről vagy épp a nyaralás alatt meg tudjuk nézni, nem maradt-e égve egy lámpa, hanem idős és/vagy felügyeletet igénylő családtag villanykapcsolóit is tudjuk távolról felügyelni.
 •  Időzíthetőség: előre beprogamozhatóak, hogy adott időpontban fel vagy lekapcsoljon, akár ismétlődő módon is, a hét egyes napjaira megadva a beállításokat. Egyes eszközök a napi aktuális napkelte és napnyugta időpontjához is időzíthetőek. Ezzel akár úgynevezett jelenlét-szimulációt is beállíthatunk, azaz hogy a villanyok időzített fel-lekapcsolásával az utcáról nézve úgy tűnjön, otthon vagyunk.
 • Különböző feltételes vezérléseket, csoportvezérléseket is létrehozhatunk: például: ha egyik lámpa felkapcsol, akkor a másik kapcsoljon le; vagy a WC-ben a lámpa 15 perc után mindig kapcsoljon le, vagy éjfélkor és reggel 8-kor minden égve hagyott villany kapcsoljon le. Így gyakran égve maradó villanyt is automatikusan lekapcsoltathatunk. Használható a funkció más háztartási eszközök (pl. vasaló) automatikus lekapcsoltatására is. De létrehozhatunk olyan csoportbeállításokat is, amivel egy gombnyomásra fel- vagy éppen lekapcsohatunk több villanyt is (pl. Hazaértünk üzemmód, vagy Lefekvés üzemmód).
 • Hangvezérlést is létrehozhatunk pl. az Amazon Echo készülék segítségével. Üröm az örömben, hogy az jelenleg  a magyr hangutasításokat nem ismeri fel, csak angol és német nyelven tudod vezérelni.
 • Más külső rendszerekhez is jellemzően képesek a WiFi-s okos villanykapcsolók hozzákapcsolódni, például a népszerű ingyenes IFTTT applikációhoz és platformhoz, mellyel további automatizmusokat hozhatunk létre (pl. küldjön egy email-t, vagy hozzon létre egy Google Sheets statisztikát, ha valamelyik villanyt felkapcsolják; esetleg a mobiltelefonunk pozíciójához is beállíthatjuk, hogy ha elmentünk otthonról, akkor melyik villanyokat automatikusan kapcsolja le.)
 • Ha a WiFi mellett RF, azaz rádiós távvezérlésre is képes az okos villanykapcsoló, akkor vezeték nélküli rádiós villanykapcsolóval falvésés és vezetékezés nélkül további alternatív kapcsolókat telepíthetünk bárhová, falra, vagy akár a nappali kanapé vagy a hálószábába az ágyunk mellé az éjjeliszekrényre is.

 

Az okos villanykapcsolók nyújtotta előnyök között tehát vannak kényelmi, biztonsági és energia-takarékossági szempontok is.

 

Okos villanykapcsoló vagy hagyományos kapcsoló okosítása?

 

Eddig a WiFi-s, okos villanykapcsolókról meséltem, azonban a blog elején jeleztem, hogy vannak olyan megoldások is, melyek a meglevő hagyományos villanykapcsolók cseréje nélkül oldják meg azok okosítását.

Nos, az egyik ilyen megoldás gyártója a Shelly, mely a kapcsoló-aljzatokba (valamint a konnektor-aljzatokba) a szerelvények mögé szerelhető apró WiFi-s reléket gyárt. Ezek a Wi-Fi-s okosvezérlések – az előbbiekben bemutatott WiFi-s okoskapcsolókhoz hasonlóan – az otthoni/irodai WiFi hálózatra csatlakoznak fel, és ugyanúgy lehetővé teszik a távolról, az interneten keresztüli állapot-lekérdezést (fel- vagy lekapcsolt állapotban van-e a kapcsoló illetve konnektor), és a fel-lekapcsolást, mint a WiFi-s kapcsolók.

A meglévő hagyományos kapcsolók (és konnektorok) mögé kell őket szerelni a fali aljzatba, ahol apró méretüknél fogva gond nélkül elférnek. Sokféle módon konfigurálhatóak, így támogatják a kétállású klasszikus villanykapcsolókat éppúgy, mint a billenőkapcsolókat is.

Képesek az áram-fogyasztás mérésére is, ami villanykapcsolóknál is hasznos, de konnektorok mögé szerelve e funkció még inkább kihasználható. Létezik egy és két áramkörös verziójuk is, így csillárkapcsolók mögé szerelve is használhatóak.

(A kétáramkörös Shelly 2.5 okosvezérlés amúgy ezen kívül alkalmas garázskapu, redőnymotor, és motoros függöny) vezérlésére is.)

Természetesen a villanyt az okosvezérlés beszerelése után is ugyanúgy kapcsolhatjuk le és fel a fali kapcsolónkkal, ahogy eddig, de mostantól lehetőség nyíilik távoli vezérlésre, időzítésre, és automatikus fel-le kapcsolások, jelenlét-szimuláció vezérlésére is.

Az ilyen Shelly-féle vezérlések előnye, hogy nem kell a megszokott szerelvényeket (kapcsolókat és konnektorokat) lecserélni, de az  okosrelék hozzáadásával a fent bemutatott sokrétű okos funkcióval gazdagíthatjuk a kapcsolókat és a konnektorokat is. 

 

 

Hogy ezt érdemes-e választani, vagy inkább a fentebb bemutatott okoskapcsolókat, azt mindenki saját maga eldöntheti, hogy melyik számára a szimpatikusabb. Ha már cserére érettek a régebbi kapcsolók, érdemes esetleg inkább WiFi-s okoskapcsolóra váltani, ha a kapcsolók még szép állapotban vannak, illetve szeretnénk a konnektorokkal azonos megjelenéssel megtartani őket, akkor inkább érdemes lehet egy ilyen mögéjük beépíthető okosvezérléssel felokosítani őket.

 

 

Okos villanykapcsoló vagy okos izzó?

 

Egy egészen rövid kitérőt tennék csak a mai témától, az okos villanykapcsolóktól a fenti kérdés megválaszolására: okos villanykapcsoló vs. okos izzó a jó választás? Röviden: szerintem az okos izzó zsákutca, és felesleges pénzkidobás, kivéve egy esetet, ha egy hosszú élettartamú LED-csikről és annak okos, WiFi-s vezérléséről van szó, ahol fényerőt, színt és még sok más dolgot is be lehet állítani. Ha hosszabban kell válaszolnom, azt engedjétek meg, hogy azt rendhagyó módon néhány kérdéssel fejtsem ki:

 

 1. Mi értelme van a drágább és amúgy tartósan használható “okos részeket” (WiFi chip, RF chip, stb.) egy olyan fogyóeszközbe tenni, mint egy izzó? Miért drágítanánk meg egy olyan egyszerű és olcsó, de időről időre azért cserélendő világítóeszközt, mint az izzó, drága technológiákkal, ha azokat tehetjük egy tartósan használt eszközbe, a kapcsolóba is?
 2. Életszerű, hogy egy WiFi-s okosizzót mostantól mindig csak a mobil app-pal kapcsoljuk le, és nem a villanykapcsolóval, amikor kimegyünk a szobából? (Nem.) Mire megyünk egy okosizzóval, ha a fali kapcsoló (időnként elkerülhetetlen) lekapcsolása után nem kap áramot, így offline, elérhetetlen és vezérelhetetlen lesz?

Az okos kapcsoló vagy okos izzó témáról bővebben amúgy már írtam egy korábbi blogban itt.

 

Azaz szerintem: az okosizzó technológiai zsákutca, a működő és hatékony megoldás az okos villanykapcsoló.

 

Két vagy három vezeték, avagy kell-e nullvezető kábel is az okoskapcsoláshoz?

 

Aki már találkozott WiFi-s okoskapcsolókkal vagy egy kicsit már utánaolvasott a témának, bizonyára találkozott már a figyelmeztetéssel, hogy a legtöbb okos, WiFi-s villanykapcsoló bekötéséhez nem elég, ha két vezeték, azaz a fázis és a kapcsoló által kapcsolt fázis vezetéke van a kapcsolóaljzatban, mert az okoskapcsolóknak szüksége van a “harmadik vezetékre”, a nullvezetőre is a működéshez. Miért is?

 

Egy hagyományos, egypólusú villanykapcsoló – a legtöbb otthoni villanykapcsolónk – bekötésekor elegendő a két vezeték jelenléte az aljzatban, ez a kettő: a fázis és a kapcsolt fázis.

 

A fázisvezeték (szabályos bekötés esetén jellemzően fekete, barna, vagy esetleg ritkábban szürke színű) van az elektromos hálózatra kötve, a fázisceruza ennek a megérintésekor világít (a kapcsoló minden állapotában).

 

A kapcsolt fázis (szabályos bekötés esetén jellemzően piros, esetleg narancs vagy fehér színű) csak akkor kerül áram alá, ha a kapcsoló bekapcsolt állapotba billen, ekkor a lámpa áramköre bezárul és a lámpa világítani kezd.

 

 

Az okos villanykapcsolókban viszont a WiFi chip működik folyamatosan, hogy a kapcsoló a mobiltelefonos app-ból állandóan elérhető és vezérelhető legyen, és értelemszerűen ne csak akkor, ha a lámpa áramköre áram alatt van és éppen világít.

 

Maga a kapcsoló is lényegében egy egészen apró áramfelvételű (0,5-0,7 W körüli) fogyasztó tulajdonképpen.

 

Ha viszont mindig elérhető kell, hogy legyen, azaz mindig áramot kell, hogy kapjon, akkor ennek a legegyszerűbb módja, ha az ő áramköre független a kapcsolt lámpáétól, azaz szüksége van a saját áramkörhöz mind fázisra, mind pedig nullára. Valahogy így, amint az a bal oldali ábrán látszik egy Sonoff T1 EU WiFi-s (+RF-es) okoskapcsolóval illusztrálva.

 

A legtöbb WiFi-s okos villanykapcsoló működéséhez tehát valóban szükség van a nullvezető kábelre is a kapcsolónál. Ez azonban az 1990 előtt épített ingatlanoknál aránylag ritkán van a kapcsolóhoz elvezetve, mert a hagyományos egypólusú kapcsolók működéséhez a nullvezető kábel nem volt szükséges. Nagyobb eséllyel lehet a kapcsolóaljzatban a nulla is jelen az alternatív / váltókapcsolóknál, valamint egész jó eséllyel ott van a vizesblokkoknál használt kétpólusú kapcsolóknál, mivel azok a nullvezetőt is megszakítják/kapcsolják.

 

Hány vezetékem van? Mi van, ha csak kettő, azaz nincs nullvezetőm?

 

Némi villanyszerelési jártassággal egyszerű megállapítani, hogy a kapcsolóaljzatban van-e nullvezető. Aki nem jártas a villanyszerelésben alapszinten sem, inkább hívjon ki egy villanyszerelőt, mert az áram babrálása hozzáértés nélkül életveszélyes! Szóval a biztosíték lekapcsolása, azaz a terület áramtalanítása után (melyet fázisceruzával ellenőrizzünk!) emeljük ki a kapcsolót a falból, nem kell kikötnünk, elég a szerelvényt kiemelni, és máris látni fogjuk, hogy az kapcsolóaljzatban hány és milyen színű vezeték van. Ha csak kettő vezeték van, akkor szinte biztosan nincs ott nullvezető kábelünk.

 

Mi a megoldás? Ha WiFi-s okoskapcsolót szeretnénk a hagyományos régebbi kapcsoló helyére tenni, az egyik megoldási lehetőség az, hogy villanyszerelővel, – vagy némi villanyszerelési jártasság esetén mi magunk – elvezetjük a nullvezető kábelt a kapcsolóhoz egy közeli elosztódobozból. Figyelem! A WiFi-s okoskapcsoló számára szükséges nulla nem kell, hogy a lámpát és a kapcsolót kösse össze! (lásd a fenti ábra)

A másik megoldás, hogy keresünk egy “kétvezetékes”, csak fázisvezetékkel beköthető okoskapcsoló megoldást, és némi kompromisszumot kötünk a kapcsoló funkcióit illetően. Bizony, mert a nagyobb gyártók, mint például a Sonoff már 2019 nyarán elkezdte megjelentetni a kétvezetékes, csak fázisvezetékkel működő “két vezetékes” WiFi-s okoskapcsolókat is, de egyelőre korlátozottabb szín- és kapcsolóválasztékben és szűkebb funkcionalitással, mint a háromvezetékes WiFi-s kapcsolóknál. Kíváncsian várom, hogy a Sonoff TX T4 EU 1C WiFi-s kapcsoló néven megjelent első kapcsolót mikor követik a barátai, és mikor érik utol funkcionalitásban is a háromvezetékes megoldásokat.

 

Miben tud kevesebbet egy “két vezetékes” okoskapcsoló, mint egy “három vezetékes”?

 

A Sonoff kapcsolókínálatában a 2018-ban megjelent Sonoff T1 EU (1C és 2C) és a tőle csak az előlap megjelenésében eltérő Sonoff TX T1 (1C, 2C és 3C) típusok mind rendelkeznek beépített RF vevő chip-pel, mely lehetővé teszi a kapcsolók rádiós távvezérlését is.

Ezeket a “háromvezetékes”  villanykapcsolókat így a Sonoff RM433 asztali/fali RF távirányítóval, vagy a kulcstartóra tehető Sonoff RF4 gombos távirányítóval is vezérelhetjük, valamint vezeték nélkül párosíthatjuk őket a SmartWise vezeték nélküli RF fali kapcsolóival is, mellyekkel vezetékezés nélkül tudunk alternatív és váltókapcsolást kialakítani a lakásban / irodában tetszőleges helyen.

Mivel az RF (rádiós távirányíthatósági) funkció.hiányzik a “kétvezetékes”, csak fázisvezetékkel beköthető Sonoff TX T4 EU 1C WiFi-s kapcsolóból, így a távirányíthatóságról és a vezeték nélküli alternatív kapcsolási lehetőségről le kell mondanunk az esetében.

Továbbá, jelenleg (2019. aug. 23) a TX T4 kapcsoló csak 1 áramkörös verzióban elérhető, azaz dupla és tripla csillárkapcsoló nem elérhető még belőle, és az egykapcsolós változata is csak fehér színben rendelhető. Reméljük, lesz hamarosan belőle más színű és kiosztású verzió is.

UPDATE (2019. szept 14):

A kétvezetékes Sonoff TX T4 EU 1C kapcsoló tesztjét itt találod.

 

Így néz ki tehát most a Sonoff okoskapcsoló “három vezetékes” T1 EU + TX T1 EU + TX T3 EU és a “két vezetékes” TX T4 termékkínálata:

 

Integrációs lehetőségek

 

Mind a javasolt Sonoff WiFi-s okoskapcsolók, mind a kapcsoló mögé beépíthető Shelly okosvezérlések számos integrációs lehetőséget biztosítanak.

Mindkettő integrálható az Amazon Alexa hangvezérlésével (mely egyelőre nem ért magyarul, így csak angolul / németül vezérelhetjük a lámpa fel/lekapcsolására).

Mindkét rendszer kompatibilis a Google Home app-pal ,így ha esetleg vegyesen Sonoff és Shelly eszközöket is használunk, mindkettőt egy app-ból felügyelhetjük a Google Home használatával a külön-külön gyári eWeLink (Sonoff) és Shelly Cloud gyári app-ok helyett (vagy inkább mellett).

Valamint mindkét márka kompatibilis a népszerű ingyenes IFTTT platformmal és app-pal, melynek lehetőségeiről ebben a korábbi blogban már említést tettem.

 

Gyári App és Cloud vs. Saját szerver

 

Illik rövid kitérőt tennem az okosotthon szakértők és geek-ek által joggal feltett kérdésre, hogy lehet-e használni a okoskapcsolókat és a hagyományos kapcsolók mögé szerelhető okosvezérléseket a gyári app és a gyári cloud helyett saját szerverrel, saját otthonautomatizálási megoldással? Ha most ismerkedsz csak az okosotthon és az okos villanykapcsoló témával, akkor ezt a részt nyugodtan átugarhatod, mert nem ezzel fogod vélhetően kezdeni.

 

Szóval nem mind márka és minden technógia integrálható könnyen, de a nagy márkák közül az e cikkben sokat emlegetett Sonoff okoseszközöket és a Shelly okosvezérlések integrálhatóak, igen, de nem mind a kettő egyformán könnyen.

A Sonoff termékei híresek arról, hogy a gyári alapszoftver lecserélhető rajtuk különböző nyílt forráskódú firmware-re (pl. Tasmota), és a gyári firmware lecserélése után már gond nélkül integrálhatóak saját szerverrel. Ez azonban némi bütykölést és forrasztást is igényel, bár az interneten sok forrás (leírás, videó) segíti ezt.

A Shelly okosvezérlései ehhez képest egyszerűebben integrálhatóak, mivel gyárilag kikapcsolható a gyári cloud használata rajta, és a helyi WiFi router-en az egyes Shelly eszközök egymást is képesek vezérelni külön szerver nélkül is, és a gyári firmware cseréje is egyszerűbb rajtuk, mivel van rajtuk Serial Port kivezetés.

 

Egyszerű vagy bonyolult az okos villanykapcsolók beállítása? Kinek ajánlott és kinek nem?

 

A blogban igyekeztem alaposan leírni a lehetőségeket, amit az okosvilágítás kínál. De adódik a kérdés, mennyire nehéz vagy könnyű a beállítása? Kinek ajánlott okosvilágítást kialakítani és kinek nem?

Nehéz erre precíz választ adni, de igyekszem némi támpontot adni ehhez.

 

Ami biztos, villanyszerelőnek nem kell hozzá lenned, hogy az otthoni kapcsolók okosításába belefogj, mivel – ha nem is mozogsz annyira otthonosan a villanyszerelésben, hogy egy kapcsolót biztonsággal kicserélj egy Sonoff okoskapcsolóra vagy a hagyományos kapcsolód mögé beköss egy Shelly okosvezérlést, a bekötési részt nyugodtan villanyszerelő szakemberre bízhatod. Szerencsére egyre több villanyszerő ért az ilyen eszközökhöz, illetve ha éppen mégsem, számukra nem okoz gondot kb 5 perc alatt megérteni őket, mivel a bekötésük nem bonyolultabb, mint egy hagyományos villanykapcsolóé vagy reléjé.

A bekötés után a kapcsolókat a fali kapcsolóval már azonnal ugyanúgy fogod tudni kapcsolni, mint korábban a hagyományos kapcsolót, bárminemű beállítás vagy app letöltése nélkül is. 

 

Ahhoz, hogy a bemutatott okos funkciókat (időzítés, távolról lekérdezés, távolról kapcsolás, stb.) is el tudd kezdeni használni, nincs más dolgod, mint  első lépésben az okostelefonodra letölteni a gyártó ingyenes app-ját (Sonoff okoskapcsoló esetén az eWeLink app-ot, a Shelly okosvezérlés esetén a Shelly Cloud app-ot). Ez nem bonyolultabb, mint bármely más app letöltése és telepítése a telefonodra. A telepítés után létre kell hoznod az app-ban az első használatkor egy felhasználói fiókot, melyhez csak egy email címet és egy jelszót kell megadnod. Ez sem bonyolult.

Majd az app-ban megkeresed az Sonoff/Shelly eszköz hozzáadására szolgáló menüpontot, és a következő lépésben az app a WiFi router azonosítóját és jelszavát fogja megkérdezni, a többit automatikusan elintézi, majd megjelenik az okoseszköz a telefonnal párosított eszközök listájában. Több eszköz esetén ezt a lépést megismétled, és szépen egymás alatt egy listába rendezve fogod látni az összes okoskapcsolódat (és más okoseszközeidet, pl. okoskonnektor, stb.) Nem hangzik túl bonyolultan, ugye? Mert nem is az. Az eszközökhöz  magyar nyelvű leírást is kapsz a komolyabb forgalmazóktól, ami lépésről lépésre végigvezet nem csak a telefonos app-pal való párosítás folyamatán, de az időzítési egy egyéb beállítás lehetőségein is.

 

Azt gondolom, hogy ha ma átlagos okostelefon felhasználó vagy, és nem ijedsz meg attól, hogy egy bármilyen új app-ot úgy általában telepíts, kipróbálj és “megtanulj”, akkor az okosotthon eszközök vezérlésére szolgáló Sonoff és Shelly app telepítése, az eszközök párosítása és beállítása és az app-pal való vezérlése sem fog neked gondot okozni.

 

Zárszóként: sok sikert a villanykapcsolók okosításához! Ha megválaszolatlan kérdésed maradt, írj vagy hívj, igyekszünk segíteni.

Próbáld ki a Sonoff okoskapcsolókat!

20%-os kedvezménykupon:

1STSONOFF

A kupon egy megrendelő által csak egyszer
váltható be, legkésőbb 2019. szeptember 30-ig,
és 1 db Sonoff WiFi-s villanykapcsoló
aktuális bruttó árából 20% kedvezményt ad
az okosotthon.bolt.hu webáruházban.

Próbáld ki a Shelly okosvezérlést!

10%-os kedvezménykupon:

1STSHELLY

A kupon egy megrendelő által csak egyszer
váltható be, legkésőbb 2019. szeptember 30-ig,
és 1 db Shelly WiFi-s okosvezérlés
aktuális bruttó árából 10% kedvezményt ad
az okosotthon.bolt.hu webáruházban.

TERMÉKEK, MELYEK ÉRDEKELHETNEK

INGYENES SZÁLLÍTÁS

minden bruttó 25.000 Ft feletti rendelés esetén.

R

KIPRÓBÁLT TERMÉKEK

Csak általunk már kipróbált és bevált termékeket kínálunk!

KÉSZLETRŐL, AZONNAL

Minden terméket magyar leírással, készletről szállítunk.

Jön… jön… jön…: Shelly adapter Shelly relék és a DS18B20 digitális hőmérő összekapcsolásához

Jön… jön… jön…: Shelly adapter Shelly relék és a DS18B20 digitális hőmérő összekapcsolásához

INGYENES SZÁLLÍTÁS

minden bruttó 25.000 Ft feletti rendelés esetén.

R

KIPRÓBÁLT TERMÉKEK

Csak általunk már kipróbált és bevált termékeket kínálunk!

KÉSZLETRŐL, AZONNAL

Minden terméket magyar leírással, készletről szállítunk.

Shelly okoseszközök közötti közvetlen vezérlés

Shelly okoseszközök közötti közvetlen vezérlés

A Shelly okosvezérlések egyik új funkciója a készülékek közötti közvetlen vezérlés lehetősége, melyet a Shelly DDD-nek, azaz Direct Device to Device communicaton-nak hív.

A funkció az 1.5.0 firmware (alapszoftver) verziótól elérhető, és segítségével a Shelly eszközök szerver és felhőszolgáltatás nélkül, közvetlenül egymást képesek vezérelni, mely számos dolgot, funkciót lehetővé tesz.

Előnyei:

1. Még ha külső internet kapcsolat nem is áll rendelkezésre, a készülékek tudnak együttműködni. Például megoldható így, hogy az egyik eszköz bekapcsolásakor egy másik eszköz is kapcsoljon be automatikusan. De megoldható a funkció segítségével, hogy vezetékkel össze nem kötött kapcsoló és fogyasztó (pl. lámpa) között a kapcsolást a helyi WiFi segítségével (Cloud és internet-kapcsolat nélkül is) létrehozzuk.
2. Nagyon gyors, millisecundomokban mérhető kapcsolás.
3. Lehetőséget ad arra is a funkció, hogy HTTP API-val rendelkező egyéb eszköket vagy IFTTT scene-t menedzseljünk a segítségével.

Hogyan vezéreljünk egy Shelly eszközt és másikről?

 

Először is el kell döntenünk, hogy mikor  történjen a másik eszköz vezérlése. Jelenleg 4 lehetőség áll a rendelkezésünkre, (de a Shelly gyorsan és gyakran fejlődő firmware-ét ismerve hamarosan további opciók is megjelenhetnek):
A lehetőségek: amikor a kapcsoló be vagy ki van kapcsolva és amikor a relé (azaz a kapcsolt áramkör) ki vagy be van kapcsolva. A különbség az, hogy a kapcsoló a fizikai kapcsolót jelenti, annak a kézzel való fizikai ki/bekapcsolását, addig a relé (vagy a kapcsolt áramkör) ki/bekapcsolása történhet Scene-ből, időzített kapcsolással, a Shelly app-ban való kapcsolással stb. is.
Különböző Shelly eszközök természetesen más és más vezérlést tehetnek lehetővé.
A kívánt készülékek közötti vezérlés beállításához ki kell választani a kívánt típust a fentiek közül, és meg kell adni azt az URL-t (és az URL-ben a parancsot), melyen a másik Shelly készüléket elérjük.

Ahhoz, hogy a Shelly készülékek közötti parancsok megbízhatóan működjenek, érdemes a Shelly eszközöknek vagy fix IP címet adni, vagy dinamikus IP esetén a router-en (pontosabban a DHCP kiszolgálón, ha az nem a router) beállítani állandó  IP címet a fizikai hálózati azonosító alapján, hogy dinamikus IP kiosztás esetén is mindig ugyanazt az IP címet kapják érintett Shelly eszközök.

 

Milyen parancsok érhetőek el?

A részletes specifikáció itt érhető el a parancsokról: https://shelly-api-docs.shelly.cloud/ , de néhány példát azért hozok alább.

Shelly 1, Shelly 1PM, Shelly 2, Shelly 2.5 és Shelly 4Pro okosrelék esetén:

A parancsok formátuma a következő:

http://[deviceIP]/relay/[channel]?[command]&[command]
Illetve jelszóval védett konfiguráció esetén:
http://user:pass@[deviceIP]/relay/[channel]?[command]&[command]
ahol:
 • [device IP] és a [channel] – ellenőrizhető az app-ban a Settings (beállítások) -> Device Info (készülék információ) menüpontban.
 • A [channel]-ek 0-nál kezdődnek, azaz a Shelly 2.5 például két csatornával rendelkezik, azonosítójuk: 0 és 1.

 

 • A [command] (parancsok) a következők lehetnek:

  turn=on – a kapcsolt áramkör bekapcsolása
  turn=off – a kapcsolt áramkör kikapcsolása
  turn=toggle – a a kapcsolt áramkör státuszának megváltoztatása (bekapcsolt állapot esetén kikapcsolása, kikapcsolt állapot esetén bekapcsolása)

 • A ki/bekapcsolás időzítővel is kombinálható:
  timer=X – ahol az X a másodpercek száma. A kapcsolás ilyenkor azonnal létrejön, majd X másodperc elteltével visszaáll a korábbi kapcsolási állapot. 

  Példák:
  http://192.168.0.40/relay/0?turn=on  a 192.168.0.40 belső IP címen működő eszköz bekapcsol.
  http://192.168.0.40/relay/0?turn=on&timer=10 a 192.168.0.40 belső IP címen működő eszköz bekapcsol, majd 10 másodperc múlva visszaáll a korábbi állapotba.
  http://192.168.0.40/relay/0?turn=toggle a 192.168.0.40 belső IP címen működő eszköz státuszt vált.

Shelly 2 és Shelly 2.5 redőnyvezérlés esetén

 

A vezérlőparancs ebben az esetben:
http://[deviceIP]/roller/0?[command]&[command]


Ahol a [command] (parancs):

go=open – redőny nyitása
go=close – redőny bezárása
g0=stop – redőny megállítása
roller_pos=0-100 – nyisd ki a redőnyt ebbe az állásba. (Kalibrációra szükség van a redőnyhöz). A nyitás és zárási parancsot kombinálni lehet az időtartammal.
duration=X – ennyi ideig (X másodpercig) mozgassuk a redőnyt

Példák:
http://192.168.0.40/roller/0?go=open Kinyitjuk a redőnyt ezzel a paranccsal.
http://192.168.0.40/roller/0?turn=open&duration=5  5 másodpercig nyitjuk a redőnyt ezzel a paranccsal.
http://192.168.0.40/roller/0?roller_pos=30 30%-ra kinyitjuk a redőnyt.

 

Shelly izzó, LED, RGBWW és RGBW2 esetén:

 

Színes (RGB) üzemmódban:
http://[deviceIP]/color/0?[command]&[command]

ahol a parancs ([command]):
turn=on – bekapcsolja
turn=off – kiakpcsolja
turn=toggle – megfordítja a ki/bekapcsolási státuszt, kombinálható időzítéssel:

timer=X – ahol az X másodperben adható meg, ennyi idő elteltével visszaáll a kapcsolás után a korábbi ki/bekapcsolási státuszra

red = 0 – 255 ; a piros szín intenzitását módosítja
blue = 0 – 255 ; a kék szín intenzitását módosítja
green = 0 – 255 ; a zöld szín intenzitását módosítja
white = 0 – 255 ; a fehér szín intenzitását módosítja
gain = 0 – 100 ; az RGB intenzitását módosítja

Példák:
http://192.168.0.50/color/0?turn=on&red=255&green=86&blue=112&white=0    ez bekapcsolja a készüléket a megadott színintenzitási paraméterekkel
http://192.168.0.50/color/0?turn=on&white=20  ez bekapcsolja a készüléket csak a megadott intenzitású feér fénnyel
http://192.168.0.40/color/0?go=open  ez csak bekapcsolja a készüléket
http://192.168.0.50/color/0?turn=on&gain=27 az RGB színintenzitást 27%-ra teszi

Többcsatornás fehér fény vezérlési üzemmódban:

http://[deviceIP]/white/[channel]?[command]&[command]

A csatornák száma 0-nál kezdődik, azaz a Shelly RGBW2 csatornái 0-tól 3-ig számozódnak.

ahol a parancs ([command]):
turn=on – bekapcsolja
turn=off – kiakpcsolja
turn=toggle – megfordítja a ki/bekapcsolási státuszt, kombinálható időzítéssel: 

timer=X – ahol az X másodperben adható meg, ennyi idő elteltével visszaáll a kapcsolás után a korábbi ki/bekapcsolási státuszra

brightness = 0 – 100; a fehér fényerő beállítása százalékban

Példák:
http://192.168.0.50/white/0?brightness=70 A fényerő-intenzitást 70%-ra állítja
http://192.168.0.50/color/0?turn=on&brightness=70  kapcsolja a világítást és a fényerő-intenzitást 70%-ra állítja

Forrás: Shelly DDD

INGYENES SZÁLLÍTÁS

minden bruttó 25.000 Ft feletti rendelés esetén.

R

KIPRÓBÁLT TERMÉKEK

Csak általunk már kipróbált és bevált termékeket kínálunk!

KÉSZLETRŐL, AZONNAL

Minden terméket magyar leírással, készletről szállítunk.

Shelly 2.5 – Tippek a redőnyvezérlés beállításához

Shelly 2.5 – Tippek a redőnyvezérlés beállításához

A Shelly 2.5 WiFi-s kétcsatornás okosvezérlés egyiki funkciója, üzemmódja redőnyök (vagy más kétállású motorok, pl. redőnyvezérlés, függönymotor vezérlés, garázskapu vagy kertkapuk) vezérlése.

 

A redőnyvezérlési üzemmódban a két áramkör váltókapcsolási üzemódba kerül, azaz a relé biztosítja, hogy egyszerre csak az egyik legyen bekapcsolva, valamint további redőnyvezérléssel kapcsolatos beállítási lehetőségek jelennek meg a Shelly App-ban és a webes adminisztrációs felületen.

 

Minden redőny, redőnymotor különböző méretű, jellegű, sebességű, így egyéni beállítást kíván. Fontos, hogy a kalibráció elvégzése előtt részletesen megértsük a kalibrációt részleteiben, és felkészüljünk arra, hogy milyen nehézségek adódhatnak és hogyan oldhatóak meg a gondok.

 

Hogy működik a redőny-kalibráció?

 

A Shelly 2.5 (és a korábbi verzió Shelly 2 is) beépített fogyasztásmérővel rendelkezik, ami a redőny mozgatása közben méri és követi az energiafelvételt egészen addig, amíg a redőny el nem éri a végállást. A mozgatás közben a redőnymotor normál esetben 5W és 2000W között fogyaszt. A legtöbb esetben a redőny felhúzásakor nagyobb a fogyasztás, mint a leengedéskor, mivel nagyobb a redőny ellenállása felhúzáskor.

Amikor a redőny eléri a felső vagy alsó végállást (vagy függőnyelhúzás esetén a jobb vagy baloldali végpontot), egy beépített mikrokapcsoló lekapcsolja a feszültséget (a legtöbb esetben).

Amikor a mobil app-ban, a webes admin felületen vagy MQTT paranccsal “Calibration” (Kalibráció / Beállítás) parancsot adunk a Shelly vezérlésnek, a Shelly eszköz nyitni kezdi a redőnyt és közben méri az áramfogyasztást. Amikor az áramfogyasztás 0 W-ra esik, a Shelly tudja, hogy a redőny elérte a felső állását és megkezdődik a kalibráció.

A Shelly megfordítja a motor irányát és elkezdi leengedni a redőnyt, méri az időt és a fogyasztást is egyidőben. Amikor a fogyasztás eléri megint a 0 Watt-ot, megjegyzi az adatokat, majd felnyitja a redőnyt, mérve az időt és a fogyasztást a 0W ismételt eléréséig.

Végezetül a Shelly visszaállítja a redőnyt a kalibráció előtti állapotba.

 

Ha a kalibráció nem sikerül… mi a teendő ?

1. lépés

Ha a kalibráció meghiúsult, először is ellenőrizd, hogy a fogyasztásmérés megfelelően működik. Ehhez nyisd ki és zárd be a redőnyt az app-ból vagy a webes felületről vezérelve és ellenőrizd, hogy látható-e az aktuális fogyasztások alakulása. Ha nem, akkor vedd fel a Shelly Support csapatával a kapcsolatot, hogy kiderüljön, hogy esetleg firmware vagy a fogyasztásmérő chip problémája okozza-e a gondot.

Másodszor, növeld meg a nyitási és bezárási időt. Ezekez a Settings (Beállítások) menüben találod. A Shelly azt ajánlja, hogy a nyitási időt a kétszeresére növeld meg.


Nyitási / Zárási beállítások

Harmadik tipp: néhány redőny gyári vezérlése nem veszi le a motor teljesítményét a végpozíció elérésekor. Úgy tudod megállapítani, hogy biztosan erről van-e szó, hogy növeld meg 100 másodpercre a Nyitási / Zárási időt, majd indítsd el a redőny nyitását vagy zárását, és kövesd a fogyasztás alakulását, különösen akkor, amikor a redőny már elérte a végpontot, de a Shelly még működteti a motort. Kb. 2-10W közötti értéket kell látnod ekkor.

Majd ellenőrizd a Shelly eszköz IP címét! A Settings (Beállítások) / Device Info (Eszköz információ) menüben találod.


Shelly IP

Majd nyisd meg a PC vagy telefon böngészőben ezt a címet:

//DeviceIP/settings/roller/0?off_power=X

ahol a “Device IP” a készülék IP címe: (192.168.0.21 a példában) és az “X” az áramfogyasztás értéke, amikor eléri a végpontot, + 2W.
Azaz ha a redőnymotor fogyasztása 3W a végpont elérésekor, akkor az “X” helyére írj 5-t.

 

A Shelly 2.5-t itt találod meg az okosotthon.bolt.hu webáruházban.

INGYENES SZÁLLÍTÁS

minden bruttó 25.000 Ft feletti rendelés esetén.

R

KIPRÓBÁLT TERMÉKEK

Csak általunk már kipróbált és bevált termékeket kínálunk!

KÉSZLETRŐL, AZONNAL

Minden terméket magyar leírással, készletről szállítunk.

Dupla alternatív kapcsolás (kettős váltókapcsolóval (106+6)) Shelly 2.5 kétcsatornás WiFi-s okosvezérléssel / okosrelével

Dupla alternatív kapcsolás (kettős váltókapcsolóval (106+6)) Shelly 2.5 kétcsatornás WiFi-s okosvezérléssel / okosrelével

Többen is kérdezték az elmúlt 2 hétben, hogy a Shelly okosvezérléssel, WiFi-s okosrelével hogyan lehet alternatív vagy keresztváltó kapcsolást kialakítani. Mivel a Shelly gyári oldalon nem érhető el erről információ, le is teszteltük a bekötési módokat.

Kerestük a kihívást, így a dupla alternatív kapcsolás kipróbálásával kezdtünk egy kettős váltókapcsolóval (106+6) és egy Shelly 2.5 kétáramkörös relével, és a mai blogban leírjuk a hogyant és adunk bekötési rajzot is. Szóval a mai blog a Shelly 2.5-ről és a dupla alternatív kapcsoásról szól, de hamarosan az egycsatornás Shelly relék (Shelly 1 és Shelly 1PM) alternatív kapcsolási bekötéséről is készül egy leírás.

Az alternatív kapcsolásról

 

Az alternatív kapcsoló – az impulzusrelék és impulzuskapcsolók mellett – az egyik legnépszerűbb megoldás arra, ha több helyről szeretnénk ugyanazt a lámpát kapcsolni. Nagyobb helyiségek, kültéri világítások és lépcsőházak több helyről történő kapcsolásához tökéletes megoldást nyújt. A kapcsolók működésének bemutatásához álljon itt egy kis magyarázat.

 

Forrás: https://www.novill.hu/magazin-fooldal/452-kezdo-lepesek-villanyszereloknek

 

Mint látható, az áramkör speciális, ún. alternatív kapcsolókat kíván és a vezetékezése is eltér a hagyományos bekötéstől. Megértéséhez képzeletben billentsük át az egyik, majd a másik kapcsolót. Láthatjátok, hogy az áramkörnek két állapota van, vagy zárt, vagy nyitott, az „A1” vagy „A2” sarkokon keresztül, így bármelyik kapcsolóval zárhatjuk vagy nyithatjuk az áramkört, nem szükséges mindig egy kapcsolóhoz sétálnunk.

Az alternatív kapcsolók Shelly okosvezérléssel való “okosítása” sem bonyolult feladat, és lépésről lépésre bemutatjuk a menetét. A megfelelő Shelly okoseszköz kiválasztásához csak annyit kell tudnunk, hogy hány áramkört (lámpát vagy fogyasztót) kell alternatív kapcsolóval kapcsolnunk. Egy áramkör esetén a Shelly 1 vagy – áramfogyasztásmérés esetén – a Shelly 1PM a megfelelő Shelly eszköz, két áramkör (azaz csillárkapcsolók vagy 2 kapcsoló) esetén pedig a Shelly 2.5 használandó. A ma bemutatásra kerülő kapcsolónk dupla-alternatív kapcsoló, két kültéri világítást kapcsol, így most a Shelly 2.5 elnevezésű eszközét fogjuk használni.

A Shelly 2.5, ha lehet, még kisebb mint egyáramkörös társai, két relével van ellátva és a fogyasztás mérésére is alkalmas egyben. A doboz és az eszköz a már jól megszokott európai Shelly minőséget képviseli. Az okosotthon.bolt.hu-n magyar nyelvű leírással vásárolható meg a Shelly 2.5.

 

Ha villanyszerelésben nem vagy jártas, hívj inkább szakembert!

Első lépésként áramtalanítsuk az kapcsolót a biztosíték leoldásával! Fázisceruzával bizonyosodjunk meg arról, hogy egyik vezeték sincs feszültség alatt! 

Szereljük ki a kapcsolót a fali aljzatból. A már bemutatott áramköri rajz alapján ismerős látvány tárul elénk, a kapcsolón kétszer 3 csatlakozási pont van, az „A1”, „A2” és „L1” pontoknak megfelelően, a dupla-alternatív kapcsolónak megfelelően.

Keressük meg az egy áramkörhöz tartozó vezetékeket, ezek jellemzően könnyen azonosíthatóak a kapcsoló hátán található rajz és a kábel színe alapján. Rendszerint piros vezetéket használnak a két alternatív kapcsoló közötti kötéshez és feketét / barnát a fázishoz.

Kössük be a Shelly 2.5 csatlakozóiba a nullvezetőt (N) és a két fázist (L). Mivel itt 2 fázisvezetőre és a nulla bekötésére is szükségünk lesz, érdemes beszereznünk pár darab rugós kötőelemet. A rugós kötőelemet leggyakrabban „wago” névvel illetik, bár ez az egyik gyártó neve, ez terjedt el a leginkább (mint a Xerox a fénymásolók esetében).

Készítsünk elő két vezetéket a Shelly 2.5 és a kapcsoló közé (a vezérlés SW1 és SW2 bemenetére kötve).

Ha ezzel megvagyunk, kössük ki az egyik közös pontot a kapcsolóból („L1”) és kössük a helyére a már előkészített egyik kapcsoló-szálat a Shelly 2.5-ből („SW1” vagy „SW2”). A kikötött közös pontot pedig kössük a Shelly 2.5 azonos oldali kimenetére („SW1” esetén „O1” és „SW2” esetén „O2”). Tegyük meg ugyanezt a másik alternatív oldallal is.

A végeredmény pedig a bekötött Shelly 2.5:

Most már nincs más dolgunk, mint a Shelly 2.5 vezérlést csatlakoztatni az okostelefon applikációhoz.

Az app elindítása után – szükség esetén – adjunk hozzá egy új helyiséget az „Add Room” segítségével.

    

Az eszköz hozzáadásához válasszuk az „Add Device” menüt.

    

Adjuk hozzá a korábban elkészített szobánkhoz a „CLICK TO ADD” megnyomásával.

Végül a könnyebb megkülönböztethetőség miatt nevezzük át a két kapcsolót, a menüben a felső sorban a kis ceruzára kattintva. A ceruza ikonra kattintva megváltoztathatjuk a kapcsoló nevét és ikonját is. Ezzel el is készültünk, sikeresen okosítottuk a dupla-alternatív kapcsolónkat!

A szokásos Shelly beállításokhoz képest a Shelly 2.5 felületén egy új elemet is fedezhetünk fel a „Mode” menüpont alatt, hiszen a Shelly 2.5 nem csak két kapcsoló (vagy csillárkapcsoló) kiváltására, de redőnymotorok (függőnymotorok, garázskapumotorok) és egyéb csőmotorok vezérlésére is alkalmas. Ebben az esetben a „Relay” üzemmódról állítsuk át a „Roller shutter” üzemmódra. Ekkor a kimeneteket motorvezérlésnek megfelelően bekötve képesek leszünk a FEL, LE és STOP utasítások kiadására az applikációból is, de ezt a témát egy legközelebbi alkalommal fogjuk érinteni.

A Shelly 2.5 bekötése után így fog kinézni az alternatív kapcsolós bekötésünk:

Összességében tehát egy kétáramkörös alternatív kapcsolás bekötéséhez a két alternatív kapcsolón kívül csak 1 db Shelly 2.5 relére van szükségünk, melyet az egyik alternatív kapcsoló bemenő fázisvezetékére köthetünk be a kapcsoló elé. A végeredmény: az okos WiFi-s Shelly 2.5 vezérlésnek köszönhetően már nem csak a két hagyományos alternatív kapcsolóval, hanem az internetről távolról is kapcsolható megoldáshoz jutottunk.

A webáruházban itt rendelheted meg azonnali kiszállítással a Shelly 2.5-t.

 

INGYENES SZÁLLÍTÁS

minden bruttó 25.000 Ft feletti rendelés esetén.

R

KIPRÓBÁLT TERMÉKEK

Csak általunk már kipróbált és bevált termékeket kínálunk!

KÉSZLETRŐL, AZONNAL

Minden terméket magyar leírással, készletről szállítunk.

Shelly H&T Wi-Fi-s kombinált páratartalom és hőmérséklet szenzor – a fűtés és hűtés beállítására, finomhangolására

Shelly H&T Wi-Fi-s kombinált páratartalom és hőmérséklet szenzor – a fűtés és hűtés beállítására, finomhangolására

Az egyes szobák hőmérsékletének követése örökzöld téma. Nem csak okosotthon kialakítása kapcsán érdemes tisztában lenni az egyes helyiségek hőmérséketével, hanem a fűtési vagy – így nyár elött állva – a hűtési rendszerek szobánkénti beállítása miatt is. 

 

Többszintes családi házakban az egyes emeletek szigetelése is eltér egymástól, jellemzően a – szigetelés vastagságára és minőségére érzékenyebb – tetőtér nyáron melegebb, télen hűvösebb lehet, így e házrészek fűtési / hűtési beállítása biztosan eltérő kell, hogy legyen.

Bár május lévén a fűtési szezon még messze van, de nem árt előre gondolni a pár hónap mulva beköszöntő őszre, amikor egyre több házban és lakásban indulnak be a fűtési rendszerek és válik fontosabbá az elhasznált energia költsége és a komfortérzet megléte. A legtöbb háztartásban (még a korszerűbb rendszerek esetén is) általában egy (vagy szintenként egy) termosztát felügyeli a hőmérsékletet (vagy éppen a kültéren mért hőmérséklet alapján működik a kazán), így a lehető legjobban elhelyezett vezérléssel sem tudjuk az összes helyiség állapotát ellenőrizni vagy szabályozni. Az egyes szobákban általában a radiátor szelepének beállításával tudunk a hőmérsékleten fel vagy le változtatni, de ehhez hasznos tudni az egyes szobákban a hőmérséklet napi alakulását.

 

Hány fok az ideális otthonunkban?

 

E kérdésre nehéz általános választ adni, mert az egyéni hőérzet mindenkinél más és más. Számít az általános egészségi állapot, a kipihentség, a testalkat és a genetika is, de a megszokás is nagy szerepet játszik abban, hogy ki milyen hőmérsékleten érzi jól magát otthon. A relatív páratartalom is befolyásolja a hőérzetet – optimális, 40-60% közötti páratartalom esetén ugyanazt a hőmérsékletet 1-2°C-al melegebbnek érezzük általában.

A szakértők szerint azokban a helyiségekben, ahol nappal sokat tartózkodunk, a fűtési szezonban érdemes 21-23 °C-ot tartani. Érv a hűvösebb lakás mellett, hogy az egy fokkal hűvösebb lakás 5-6% megtakarítást jelent a fűtési energiából.

A hálószobában, éjszaka viszont bőven elég a 18-20 °C, ezen a hőmérsékleten tudunk a legmélyebben aludni. Kisgyermekeknél és csecsemőknél ennél 1-2 fokkal magasabb ajánlott.

 

Ezeket az értékeket jól beállítani és tartani nem egyszerű feladat minden szobára, különösen nagyobb, esetleg emeletes családi ház esetén. Érdemes a fűtési rendszer hangolását, a radiátorszelepek (és a fűtési körök szelepeit) pár hétnyi folyamatos mérés alapján beállítani, és a későbbiekben is nyomon követni, szükség esetén utánhangolni.

 

Az otthoni vagy éppen irodai hőmérséklet és páratartalom-szint követéséhez nyújt nagyszerű segítséget a ma bemutatásra kerülő WiFi-s, vezeték nélküli Shelly H&T páratartalom és hőmérséklet szenzor.

Az apró eszköz a 35 milliméteres magasságával a Shelly többi termékével ellentétben látható helyre kerül, de nincs miért szégyenkeznie, tetszetős külsővel minden szobában könnyedén elhelyezhető. Parányi mérete tovább segíti a láthatatlanná válását, illetve kétféle (fekete és fehér) színben is elérhető.

Alacsony fogyasztásának köszönhetően az elemmel működő eszköz több mint 1 évig, a gyári leírás szerint akár 16 hónapig üzemképes marad. (A szenzorhoz ingyenesen letölthető okostelefon app-ban követhetjük az elem állapotát.)

Több ilyen eszköz elhelyezésével akár a lakás vagy ház összes szobájában és helyiségében is költséghatékonyan és könnyedén követhetjük a hőmérséklet és a páratartalom alakulását, -40 és +60 °C között, illetve 0 és 100% közötti páratartalom méréssel, azaz akár fűtetlen melléképületekben is működőképes a szenzor!

Az értékeket követve egyszerűen állíthatunk az adott szoba fűtésén a radiátor-szeleppel, vagy a padlófűtés osztó-gyűjtőjén, később pedig akár a Shelly más eszközeivel kiegészítve direkt vezérlést is összeállíthatunk.

A készülék telepítése egyszerű, a már jól ismert applikáció segítségével a Shelly H&T eszközt közvetlenül a saját Wi-Fi hálózatunkhoz csatlakoztatjuk (WiFi 802.11 b/g/n szabvány szerint) és elhelyezzük az általunk tervezett helyre.


A csatlakoztatás menete:

 

1., Töltsd le és telepítsd a Shelly applikációt, regisztrálj és lépj be a Shelly fiókodba. Hozd létre az App-ban azt a helyiséget, ahova a hőmérőt teszed.

  

 

2., A készülék bekapcsolásához tekerd szét az alsó és felső részt az óramutató járásával ellentétesen, és távolítsd el az elem érintkezését akadályozó kis átlátszó műanyag lapot.

 

3., A készülék belsejében található gombot nyomd meg egyszer, ekkor a LED lassan villogni kezd. A készülék “AP üzemmódba” kerül, készen áll a csatlakozásra. Ha nem villogna, tartsd lenyomva a gombot legalább 10 másodpercig, majd engedd el.

 

4., A Shelly applikáció segítségével add hozzá az eszközt az App-ban a felhasználói fiókodhoz az „Add device” gomb megnyomásával. Add meg a Wi-Fi hálózatod azonosítóját és jelszavát.

    

Android operációs rendszer esetében az App automatikusan megkeresi és listázza az elérhető eszközöket, iOS operációs rendszer esetén a Wi-Fi hálózatok között keresd meg és csatlakozz a Shelly eszköz Wi-Fi hálózatához (például ShellyHT-35FA58).

 

5. Körülbelül 30 másodperc után az alkalmazás listázza a hálózaton elérhető új eszközöket a „Discovered devices” menüben, itt válaszd ki a csatlakoztatni kívánt szenzort és nyomd meg a “CLICK TO ADD” gombot.

    

Nevezd el a szenzort, és add hozzá a korábban létrehozott helyiséghez. Igény esetén lecserélheted az ikont is a könnyebb felismerhetőség végett.

 

6., Engedélyezd a távoli elérhetőséget a felhős szolgáltatás használatához. Ez ahhoz szükséges, hoyg ne csak az otthoni hálózatodon érd el az adatokat, hanem az interneten át távolról is. Ha biztonsági aggályaid vannak, akkor ezt a lépést átutgorhatod. Az adatokat az App-ban ekkor csak az otthoni hálózatodra csatlakoztatott telefonról éred majd el.

A szenzor beállítási lehetőségei:

 

A szenzor beállításai között megadható a mértékegység Celsius-ban vagy Fahrenheit-ben is.

Azt is beállíthatjuk, hogy milyen gyakran kapcsolódjon a szenzor a Shelly Cloud-hoz és frissítse az értékeket (kisebb időköz megadásával az eszközben lévő elem élettartama is rövidebb lesz). A két leolvasás között a szenzor alvó (és offline) üzemmódban lesz, és csak a megadott időköznként (pl. 2 óránként egyszer) ébred fel, kapcsolódik a WiFi-re, és menti el az adatokat.

Egy kivételt is megadhatunk ehhez, még pedig a Temperature Threshold menüpontban, ahol megadhatjuk, hogy akkor is csatlakozzon fel a WiFi-re és mentse az értékeket, ha az itt megadott mértékű hőmérséklet-változást érzékeli a szenzor. Ugyanezt az értéket a páratartalom-szenzornak is megadhatjuk a “Humidity Threshold” menüpontban.

  

A mért adatokat a termékhez járó ingyenes Shelly Cloud 1 évig tárolja és a szintén ingyenes Shelly okostelefon app-ban az adatok megtekinthetőek.

Az adatok puszta tárolása mellett értesítések és vezérlések is beállíthatóak, alacsony vagy magas hőmérséklet és páratartalom esetére egyaránt. Erről majd később egy újabb Shelly blogbejegyzésben lesz szó.

Ezt az apró eszközt más Shelly okos-eszközökkel közösen használva már meg is tehetjük az első lépést a költséghatékony, és egészséges környezetünk felé!

INGYENES SZÁLLÍTÁS

minden bruttó 25.000 Ft feletti rendelés esetén.

R

KIPRÓBÁLT TERMÉKEK

Csak általunk már kipróbált és bevált termékeket kínálunk!

KÉSZLETRŐL, AZONNAL

Minden terméket magyar leírással, készletről szállítunk.

Gyorsteszt a Shelly RGBW2 LED-csík és LED-izzó WiFi-s vezérlésről

Gyorsteszt a Shelly RGBW2 LED-csík és LED-izzó WiFi-s vezérlésről

A mai bejegyzésünkben a népszerű LED-szalagok és LED-es izzók vezérlésének kiváltásáról lesz szó a Shelly RGBW2 eszközével.

Bár elég sok LED vezérlő elérhető már RF-es vagy Wi-Fi-s távirányítással, azokhoz legtöbbször saját szoftver és kezelőfelület jár, így ha nem szeretnénk újabb alkalmazást telepíteni a telefonunkra, vagy vesződni a közös platformra hozással, kiváló megoldást jelent a Shelly RGBW2 okos LED vezérlője.

Természetesen a DIY-fanok ennél a készüléknél is használhatnak saját firmware-t, vagy MQTT-n keresztül illeszthetik a már meglévő rendszerükhöz.

A fő előnye azonban az a Shelly RGBW2-nek, hogy más vezérlésektől eltérően az app mellett hagyományos kapcsolót is használhatjuk a vezérelt LED-es lámpák ki/bekapcsolására, míg egy WiFi-s relével való vezérlés esetén csak a tápegységet kapcsolhatjuk csupán. (Mondanunk sem kell, ez majdnem minden esetben a régi vezérlő újraindulásával, Wifi-re való csatlakozásával járt!)

További előnye, hogy nyomógombos kapcsoló használata esetén rövid nyomásra fel/le kapcsolható, a nyomógomb hosszabb ideig történő tartásával a fényerő is szabályozható, de természetesen a hagyományos billenőkapcsolóval is üzemeltethető. Mindez csak beállítás kérdése.

A Shelly RGBW2 ránézésre nagyon hasonlít a Shelly egyéb, fali dobozba rejthető termékeihez, viszont nagyon fontos, hogy a készülék  12V-os vagy 24V-os egyenfeszültséggel működik (a LED igényeinek megfelelően), hiszen direktben “hajtja meg” a kimenetére kötött 12V-os vagy 24V-os LED szalagot vagy LED-izzót.

Megjegyzés: 230V-os LED izzó esetén a “hagyományos” kapcsoló okosítására van szükség, például  Shelly 1-re, Shelly 1PM-re vagy S, nem RGBW2-re!

Amennyiben a bekötés helyén nem érhető el 12V vagy 24V-os egyenfeszültség, két lehetőség is felmerül:

1., Ha a kapcsolás helye mögött elegendő a hely, érdemes egy kisméretű 12V vagy 24V-os AC/DC konverterre beruházni és közvetlenül a kapcsoló mögött beépíteni. (A konverter teljesítményét minden esetben ellenőrizzük a vezérléshez és a LED szalagok áramfelvételéhez mérten.)

2., Ha a kapcsolás helye mögött nincs elegendő hely, akkor érdemes egy másik kötődobozban elhelyezni az eszközt és a konvertert, közel a LED szalaghoz. Ekkor csak a kapcsolónk kapcsolt oldalát kell a vezérlőhöz húznunk.

A kapcsolónál ugyancsak érdemes odafigyelni, használható továbbra is a 230V AC kapcsolása, de ebben az esetben a dobozban található kis eszközt is alkalmaznunk kell a bekötési ábrák alapján, hogy ne jusson a vezérlő bemenetére a 230V-os hálózati feszültség (1. ábra). Ha a kapcsolót így “függetlenítjük a villamos hálózatunktól”, még egyszerűbb dolgunk lesz, a billenő- vagy nyomókapcsolónk a 12 vagy 24V-os egyenfeszültséget kapcsolja az eszköz “I” és “GND” bemenete között (2. ábra).

1. ábra Hagyományos, 230V-os kapcsolóval bekötve

2. ábra A kapcsoló a 12V/24V-os táp mögé kötve

Kimenetek tekintetében is bőséges a lehetőségek száma, a rendelkezésre álló 4 különálló kimenet használható akár 4 egyszínű (pl. fehér) LED szalag külön-külön kapcsolásához, egyenfeszültségű LED izzókhoz, de egy RGBW LED szalaghoz szükséges 4 csatorna együttesen is működtethető vele. A különböző bekötési módok a termékleírásban megtalálhatóak.

Ha elkészültünk a bekötéssel, a működtetése a többi Shelly eszközhöz hasonlóan könnyű az alkalmazás segítségével, az időzítéstől a hangulatbeállításokon át az alkonykapcsolásig a lehetőségek száma közel végtelen.

Egy következő bejegyzésünkben bebizonyítjuk, hogy a beüzemelése és használata sokkal egyszerűbb, mint leírva!

INGYENES SZÁLLÍTÁS

minden bruttó 25.000 Ft feletti rendelés esetén.

R

KIPRÓBÁLT TERMÉKEK

Csak általunk már kipróbált és bevált termékeket kínálunk!

KÉSZLETRŐL, AZONNAL

Minden terméket magyar leírással, készletről szállítunk.

Shelly 1 WiFi-s okos villanykapcsoló vezérlés teszt

Shelly 1 WiFi-s okos villanykapcsoló vezérlés teszt

2018-ban robbant be az okosotthon, okosvillamosság világába a Shelly márka, egy európai cég friss fejlesztése. Egy év alatt eljutott a legtöbb termékük a második termékverzióig, azaz túl van a márka a kezdeti gyermekbetegségeken, és látványosan sokat fejlődött (és a gyakran megjelenő frissítések alapján mondhatjuk jelen és jövő időben is: fejlődik) a termékek firmware-e, azaz alapszoftvere is.

Felkerült a Shelly márka a komolyan vehető okosotthon, okosvillamossági megoldások közé, és megjelent a Shelly szinte teljes kínálata az okosotthon.bolt.hu kínálatában is.

A mai blogbejegyzésben az első saját tesztünk eredményeit mutatom be a Shelly 1 WiFi-s okosreléről.

Máshol is olvashatsz a Shelly 1 tesztjeiről:

A mai teszt során egy hagyományos fali villanykapcsolót fogok “felokosítani” a Shelly 1 relével, bár érzésre talán az okosvezérlés szó jobban jellemzi a Shelly1-t, mint az okosrelé kifejezés.

Kicsomagolás után látható, hogy a Shelly 1 pici, tényleg nagyon kicsi. A terméktervezés során a gyártó azt tűzte ki célul, hogy a hagyományos villanykapcsolók vagy konnektorok mögé a fali aljzatban elhelyezhető legyen a kapcsolórelé. Kicsit előrerohanva a cikkben: teszteltük, tényleg befér oda, még sok vezeték esetén is.

A terméket kicsomagolva, kézbe véve, a WiFi-s relé anyaga a minőségi kivitelezést sejtet, mely érzést később a vezetékek rögzítésére szolgáló csavarok könnyű kezelhetősége és a vezetékek stabil rögzítése is megerősít.

A bekötési rajz jól érthető és egyszerű:

Az (L)-el jelölt vezeték a relé 230V-os fázis tápfeszültsége, lámpakapcsolónál ez kéznél van, nem gond. Az (N) betűvel jelölt bekötési pontra a nullvezető kábel kerül, ezt a Sonoff relékhez hasonlóan a Shelly-k (és szinte minden más okosrelé vagy okosvezérlés) működéséhez szükséges (Megjegyzés: az (N) nem fog továbbmenni a lámpa felé, mivel ez nem kétpólusú kapcsoló, a nulla csak a relé működéséhez szükséges.)

A relé (SW) bekötési pontjához a hagyományos fali kapcsolóból érkező kapcsolt fázist kössük be, értelemszerűen a fali villanykapcsoló másik bekötési pontjára is a fázis kerül.

Az (I) és az (O), az Input (bemenet) és Output (kimenet) jelölése. Amikor a relé kapcsol. az (i)-t és az (O) áramkörét zárja, mint amint azt az ábra is mutatja. Az (I)-re tehát, mint a kapcsolandó áramkör bemeneti pontjára szintén a 230V-os fázist kötjük, az (O)-ra pedig a lámpa felé menő vezetéket, ez lesz a kapcsolt fázis.

A Shelly 1 WiFi-s okosvezérlést tehát egy hagyományos villanykapcsolóval kombinálva kötöttem be, hiszen a Shelly 1 egyik nagy ígérete az, hogy a “hagyományos” kapcsoló kicserélése nélkül biztosítja azt, hogy az okosvezérlés segítségével a lámpa a WiFi-n keresztül az internetről távolról is lekérdezhető és ki/bekapcsolható, valamint időzíthető és konfigurálható is.

A bekötés egyszerű, percek alatt elkészül gond nélkül.

A kis Shelly1 okosrelé szépen belesímult a fali kapcsolóaljzatba, és a kábelek elrendezése után a villanykapcsoló is visszakerült gond nélkül a helyére. A Shelly 1 elfért a kapcsolóaljzatban annak ellenére, hogy kábelkötések és más aljzatok irányába továbbmenő egyéb kábelek is vannak az aljzatban.

Ha esetleg még több kábel lenne, akkor esetleg lehet, hogy kicsit mélyíteni kellene az aljzaton, ami nem egy bonyolult művelet: egy fúróval és egy barkácsáruházban kapható szabványos méretű koronafúró-fejjel 3 perces művelet lenne csak az is.

Most jön az izgalmasabb rész: a Shelly App-pal való összekapcsolás és a Shelly Cloud beállítása, hogy ne csak a helyi hálózaton otthon vezérelhessem telefonról a villanyt, hanem távolról az interneten át is elérjem.

A Shelly okosreléknél szabadon választható több üzemmód is:

 • az ingyenes gyári Shelly Cloud-ra kapcsolva a Shelly relét/vezérlést az interneten át is elérjük a készüléket a Shelly app-ból,
 • kihagyjuk a Shelly Cloud-ot és ez esetben csak “LAN üzemmódban”a helyi hálózaton otthon érjük el a Shelly készüléket az app-ból (vagy esetleg VPN-en keresztül, ha otthon van egy szerverünk vagy egy VPN-re is beállított NAS-unk)
 • kihagyjuk a Shelly app-ot is, és a saját otthonautomatizáló szerverhez kapcsoljuk MQTT-vel,
 • kicseréljük a gyári firmware-t egy nyílt forráskódú új firmware-re, és így aztán tényleg végtelenek a lehetőségek.

Én a gyári firmware-rel és a Shelly app-pal, valamint a gyári cloud szolgáltatással teszteltem egyelőre a készüléket.

Az első lépés a Google Play / AppStore áruházakból letölteni a Shelly app-ot az okostelefonunkra, majd regisztrálni egy ingyenes felhasználói fiókot. Az App sajnos még nem elérhető magyar nyelven, csak angolul és a főbb európai nyelveken, de ez remélhetőleg hamarosan változik.

Az első Shelly eszköz hozzáadása előtt létre kell hoznunk egy Szobát az app-ban, melybe az első készüléket hozzáadjuk. (A későbbiekben a jobb felső sarokból kinyitható menü “Add devices” menüpontjában adhatunk majd hozzá további Shelly eszközöket a telefonhoz.)

A Shelly app-pal való párosítás Android készüléken a gyári leírás szerint egy gyors és szinte teljesen automatikus folyamat. E szerint a Shelly app letöltése, telepítése és egy Shelly Cloud regisztráció után csak hozzá kell adni a már bekötött Shelly relét az “Add Device” gombbal. Ekkor az app megkeresi a telefon WiFi hatósugarában levő Shelly készülékeket az SSID-jük alapján (mivel a Shelly okosrelék létrehoznak a Sonoff relékhez hasonlóan egy saját SSID-vel egy WiFi Access Point-ot), majd felkínálja az app, hogy melyiket kívánjuk a telefonnal párosítani és a felhasználói fiókunkhoz hozzáadni.

Na, ez nekem nem sikerült, mivel az app ugyan megtalálta a frissen bekötött Shelly 1-et a hálózaton, de nem tudta csatlakoztatni, hibaüzenetet dobott.

Következett a felhasználói útmutató szerinti másik lehetőség (ami iOS-es készüléken is működik, mert az automatizmus a jelek szerint – vélhetően az OS miatt csak Android-on elérhető): csatlakozni a telefonnal a Shelly WiFi-s relé SSID-jéhez, majd böngészőben a http://192.168.33.1 URL-en belépni a készülék admin felületére, és ott elvégezni a WiFi-re csatlakoztatás beállításait.

A csatlakoztatáshoz csak meg kell adni az otthoni WiFi router SSID-jét és a csatlakoztatáshoz szükséges jelszót, és a CONNECT gombot megérinteni. (Lehetőség van fix IP címet is használni, ha nem akarunk DHCP-vel automatikusan kiosztott IP címet adni a relének.)

Ez gond nélkül sikerült is, és a router-en láttam is, hogy a Shelly készülék a helyi hálózaton IP címet kapott, azaz sikeresen csatlakozott a Wi-Fi router-re. A Shelly App azonban továbbra sem volt hajlandó felvenni a készüléket, ugyanazt a hibaüzenetet dobta, mint korábban.

Így alkalmam volt kipróbálni a Shelly App-ban az “Add Device by IP” menüpontot is, ahol a Shelly app-pal való párosítás nincs az app automatizmusára bízva, hanem mi adhatjuk meg az app-ben, melyik IP címen csatlakoztatott Shelly eszközt szeretnénk párosítani. Itt nincs más dolgunk, mint megadni a Shelly relé belső hálózati IP címét, melyet a router elárul nekünk minden kapcsolódott hálózati eszközről. IP cím alapján már gond nélkül ment a párosítás, és meg is jelent a kapcsoló gond nélkül az app-ban.

Még egy utolsó beállítás volt már csak hátra a teljes boldogságig: a kapcsoló típusának beállítása a Shelly app-ban.

Az alkalmazás jelen verziója 5 féle kapcsolótípust támogat:

 • (1) Nyomógombos kapcsoló
 • (2) Kétállású normál billenőkapcsoló
 • (3) Kétállású billenőkapcsoló olyan üzemmódban, hogy minden kapcsolása státuszt vált
 • (4) Leválasztott kapcsoló (ezzel az opcióval a fizikai kapcsoló működése letiltható)
 • (5) Mozgásérzékelő csatlakoztatása “kapcsolóként”

A második és a harmadik opció között az a különbség, hogy a (2) opció választása esetén a kapcsoló ki/bekapcsolt állapota az irányadó, amit az app-pal felül tudunk vezérelni, míg a harmadik opció esetén minden le/felkapcsolás státuszt vált a bekötött áramkörön. Na, ennek nekifutok még egyszer egy példával illusztrálva, mert ez elég érthetetlen lett.

Mit csinálunk? Mi történik (2)-es beállítás esetén? Mi történik (3)-as beállítás esetén?
Felkapcsoljuk a lámpát a kapcsolóval A lámpa világítani kezd A lámpa világítani kezd
majd lekapcsoljuk a lámpát az app-ból A lámpa elsötétül A lámpa elsötétül
majd a kapcsolót átbillentjük (lekapcsolt állásba, hiszen eddig a gomb fel volt kapcsolva) A lámpa sötét marad a kapcsolás ellenére, hiszen a gomb lekapcsolt állapotban van. A lámpa világítani kezd, mivel a gombnyomás státuszt vált.

Azaz, a (3) esetben a kapcsoló és az app úgy viselkedik, mint ha virtuális alternatív kapcsolói lennének egymásnak: nem a kapcsoló állása határozza meg, hogy fel vagy le van kapcsolva a villany, hiszen a másik kapcsolóval (történetesen az app-pal) is kapcsolhatjuk a villanyt.

Némi használat alapján nekem a hagyományos kapcsoló+Shelly 1 páros esetén a (3). beállítás jön be, mivel így nem fordul elő, hogy a fali kapcsoló “nem reagál” a kapcsolásra, és a fenti esetben kétszer kell a kapcsolóhoz nyúlnom, ha közben app-ból lett lekapcsolva. De ezt mindenki a saját ízlésének megfelelően beállíthatja.

És tádáááám. Készen vagyunk. A villany mostantól a hagyományos kapcsolóval és az app-pal is egyaránt vezérelhető.

INGYENES SZÁLLÍTÁS

minden bruttó 25.000 Ft feletti rendelés esetén.

R

KIPRÓBÁLT TERMÉKEK

Csak általunk már kipróbált és bevált termékeket kínálunk!

KÉSZLETRŐL, AZONNAL

Minden terméket magyar leírással, készletről szállítunk.