Bevezetésként fontos megemlíteni, hogy az említett fázisbemenetek a relé belsejében össze vannak kapcsolva. Ezért még a Shelly 4 Pro esetén is alapvetően fontos, hogy (egy háromfázisú fogyasztási pont esetén) azonos fázis legyen mindegyik Shelly (L) bemenetre kapcsolva! A Shelly 3EM kivételével egyetlen Shelly eszköz sem képes eltérő fázisokat fogadni különböző bemenetein.

De miért van akkor több bemenet, ha belül össze vannak kötve? Lehet őket WAGO vagy sorkapocs helyett használni?

A dolog magyarazatához először röviden kitérünk az áramerősség fogalmára, melynek mértékegysége az Amper, és melyet (A)-val rövidítenek.

 

Elektromos áramon a töltéshordozók sokaságának rendezett mozgását értjük, ennek a folyamatnak a mennyiségi jellemzésére használjuk az elektromos áramerősséget mint fizikai mennyiséget. Az áramerősség a vezető keresztmetszetén egységnyi idő alatt áthaladó töltésmennyiséget jellemző fizikai mennyiség.

Az otthoni elektromos eszközök mindegyikének maximális áramfelvételét, fogyasztását általában egy amperértékkel jellemeznek az eszköz leírásában vagy az eszközön levő címkén. Ha például egy villanykörtén nem látunk Amperben megadott értéket, helyette Wattban megadottat, a Watt értéket át tudjuk számolni Amperre.

Hogy kell a wattot amperré kell konvertálni?

 

A Wattban megadott teljesítményű eszköz által használt áram (Amper) kiszámításához egyszerűen el kell osztani a Watt értéket a tápfeszültséggel, Magyarországon 230 Volt-tal. Az osztás után inkább felfelé kerekíts, ez a biztonságosabb irány, mivel a teljesítmény méretezésekor mindig a maximumokkal foglalkozunk!

Ha megvan az összes Amper érték, adjuk össze őket, és máris meglesz az összes várhatóan felhasznált árammennyiség. Ugyanazon csatlakozóhoz csatlakoztatott 2A-es számítógép-tápegység és 0,2A-es USB-töltő összesen 2,2A-t ad ki.

Szinte minden eszköz, amin áram átfolyik, rendelkezik egy maximális értékkel, hogy hány Amper vezetésére alkalmas. Pl. a falban futó vezetékeket is ennek megfelelően méretezik, de a kismegszakítók és a Shelly relék és egyes komponenseik is egy meghatározott értékre vannak  méretezve.

A Shelly eszközök csavaros vezeték-bemenetei is, mint minden más, rendelkeznek egy maximális teljesítmény-besorolással. Minden egyes csavaros csatlakozó maximum 16A áramot tud fogadni. A max. 16A-es Shelly relék így jellemzően egy egyetlen L és N csatlakozóval rendelkeznek, azonban az ennél nagyobb össz-teljesítményű reléknél ugyanezen matematika alapján már egy fázis bemenet nem elegendő.

Például ha egy Shelly 4 PRO relé minden kimenetén egy 9 amperes eszköz van bekötve, akkor az összesen már 36 amper lesz. Ha feltételezzük, hogy a kismegszakítót és az elektromos kábeleket ehhez is méretezték, akkor is egy „L” és „N” vezeték csatlakoztatása csak 16 amper névleges teljesítményre lenne elég a csavaros csatlakozóknál, ennél nagyobb felvett teljesítmény esetén a terminálok nagyon felmelegednének. Így a Shelly 4 Pro több L csatlakozóval rendelkezik, hogy a bemenetekre csatlakoztatott fázisvezetékek száma megfeleljen a relé által az O1-O4 kimeneteken leadott összes teljesítménnyel. Azaz ha a relé négy csatornáján 16A-nál nagyobb áram folyik át, akkor több (L) vezeték csatlakoztatása szükséges!

Ugyanez a logika érvényes a Shelly 2.5-re. A teljes névleges áram 2 x 10 Amper csatornánként, összesen 20 Amper, ami meghaladja az egyetlen csavaros csatlakozó teljesítményét, azaz 16A-t. Ha a két csatlakoztatott eszköz teljesítménye meghaladja a 16A-t, akkor mindkét „L” csatlakozónál csatlakoztazni kell egy-egy fázis kábelt a relé két (L) bekötési pontjához. Akkor is meg kell ezt tennünk, ha a kismegszakító vagy a Shelly reléhez vezető vezeték nagyobb teljesítményre is alkalmas, ez esetben egy WAGO-val is megoszthatjuk a két bekötési pontra menő vezetéket, de az áramot vezető komponensek leggyengébb láncszemének, a relé csatlakozójának a 16A max. teljesítményére tekintettel több bekötési pontot is kell a relén használnunk.

A Shelly 1PM relé kivétel, hiszen esetében egyetlen csatlakozó elegendő a Shelly relé által kibocsátott maximális terhelés táplálásához. Ezért, a többi eszközzel ellentétben, a többcsatlakozós Shelly 1PM esetén a két L bemenet inkább kényelmi funkció, egy Wago vagy sorkapoccsal hasonló módon is felhasználhatjuk a második bemenetet a fázis elosztására. Elsődleges célja, hogy megkönnyítse a fázis átvitelét az „L” és az „SW” bemenet között. Fontos, hogy ha azonban a kismegszakítók és a vezeték 16A-nél nagyobb áramot vezethet a relébe, akkor az veszélyes helyzetet teremt, ha a fogyasztó is képes 16A-nál nagyobb teljesítmény felvételére. Ez túlterhelheti a Shelly 1PM csavarkötését! Erre legyünk figyelemmel!