Locsolási rendszer vezérlése Shelly és Sonoff / SmartWise Wi-Fi-s és Wi-Fi+RF-es okosrelékkel

2020. aug 20. | OkosOtthon Blog, Shelly, Sonoff, Személyes blog

Az egyik idei nyári hobbiprojektem – melyet a feleségem jelölt ki számomra ;-) – a kerti locsolás automatizálásának megoldása volt.

Mivel egy last minute jött nyári egyhetes nyaralásra már úgy akartunk júliusban elmenni, hogy a kiskert locsolása és a gyepszerűség locsolása is automatizálva van, és nem egy kiégett, halott kert fogad majd minket itthon egy hét után, így a végleges helyükre profin beásott locsolófejek helyett egy gyorsan kiépíthető és jól működő átmeneti kiépítést céloztunk meg, melyet később majd még a csövezés szempontjából tökéletesre csiszolunk. Az automatizálási rész azonban teljesen elkészült.

 

Örömmel jelentem, a nagy mű július elején határidőre elkészült, és az elmúlt 6 hét tapasztalatai alapján azóta is jól működik. A mai blogban az automatizálás tapasztalatait osztom meg veletek.

A locsolórendszerek terén kezdőként indultam neki a DIY projektnek májusban, és először is alaposan utánaolvastam az öntözőrendszerekhez kapható vezérléseknek, ésrácsodálkoztam a gyártó által kínált vezérlések magas ár + kis tudás kombójától. Egy tipikus belépő szintű 4 körös vezérlésért simán elkérnek 20.000-80.000 forintot, és cserében sokszor egy hagyományos nyomógombos panelen lehet beállítani vagy később módosítani az időzítést.

Ugyanezt a ki/bekapcsolási időzítési feladatot egy WiFi-s (vagy még jobb esetben WiFi+RF-es) okosrelé is el tudja végezni, talán még rugalmasabban és jobban is, költségét tekintve pedig az 6000-15000 Ft-os ársávban, azaz inkább negyed mint féláron.

Az okosrelé az otthoni WiFi-re kapcsolódik, így a panel nyomkodása helyett az időzítést mobiltelefon app-ból lehet kényelmesen állítani (akár több ember között megosztva is a hozzáférést), és akár az interneten át egy nyaralás során messziről is be lehet avatkozni vagy módosítani a locsolási programot.

Ezért született a mai blog, hogy mutassak egy jobb és egyben olcsóbb megoldást a kerti locsolás vezérlésére, legyen szó gyep locsolásáról vagy a háztáji kiskert csepegtető locsolásának az automatizálásáról. A mai blogban kifejezetten a vezérlésről és automatizálásról írok, a csövezésről most részletesen nem, arról elég sok jó leírás található az interneten. A saját rendszerem DIY kiépítése után elmondhatom, hogy a profik általi kiépítésért milliós összeget simán elkérő kivitelezők alternatívájaként a vállalkozói árak kb 30-40%-áért hasonló rendszer házilag kiépíthető minőségi alkatrészekből, lényegesen profibb WiFi-s vezérléssel, és persze természetesen némi munka befektetésével.

A locsolórendszer egy egyszerű rendszer: lényegében nem más, mint a kerti vízvezetékre vagy még egyszerűbb esetben a kerti csaphoz (nem a csapra, hanem a csap elé tett elosztóra) csatlakoztatott egyszerű KPE / LPE műanyag csőrendszer, egymáshoz logikusan kapcsolódó, házilag is könnyen egymáshoz illeszthető idomokkal. Szaküzletekben is örömmel segítenek a megfelelő spricnis fejek és a kiskerthez csepegtető csövek kiválasztásában.

Ha legegyszerűbb és leggyorsabb megoldásként a kerti csaphoz is illeszted a locsolórendszert, mint átmeneti megoldásként egyelőre mi (és nem a földben elágaztatott vízvezeték-csőre kötsz rá), ekkor a földmunkát is nagyobb részt kihagyhatod. A csöveken kívül csak – a csepegtető körökhöz egy-egy nyomásszabályozóra -, valamint a vezérléshez locsolókörönként egy-egy egyszerű motoros szelepre lesz szükséged.

Saját ideiglenes kiépítésünk, egyelőre a csap mellé csatlakoztatva a locsolórendszert. Ennyire egyszerű.

A vízet vezető műanyag csőre szerelt mágnesszelep, jellemzően 24V AC-vel működik. Ha áramot kap, kinyit és elindul a locsolás. Ha az áramellátás megszűnik, a csap elzár. 

A párezer forintos vezérelhető mágneses szelepek tipikusan 24V AC-t vesznek fel, aminek az előállítására költséghatékony megoldásként akár egy 24V AC-s csengőtrafót vagy más trafót is használhatsz.

Fontos, hogy a trafó kiválasztásakor legyél tekintettel a mágneses szelep(ek) által felvett teljesítményre, megfelelő erősségű trafót válassz!

Kültéri villamossági doboz, benne bal oldalon a 24V AC csengőtrafó, jobb oldalon 2 db Shelly 1-es WiFi-s relét a DIN-sínre erősító tartó.

 

A locsolórendszer okosvezérléseként pedig végezetül nincs másra szükséged, mint egy olyan WiFi-s okosrelére, mely képes 24V AC-t kapcsolni, és esetleg maga is 24V AC-ról működni, hogy ne kelljen külön 230V AC-t vagy egy másik trafót a vezérlés betápja kedvéért kiépíteni.

Szerencsére a Sonoff / SmartWise és a Shelly márkák eszköztárában is megtalálhatóak azok a nagyon kedvező árú WiFi-s és WiFi+RF-es vezérlések, melyekkel az öntözés ilyen módon vezérelhető.

 

 

Az említett WiFi-s Sonoff / SmartWise és Shelly termékcsaládokból a 24V AC vezérlésre alkalmas jelöltek:

Shelly 1 WiFi-s okosrelé egy szelep / locsolókör vezérlésére

előnyök: kis méret, DIN-sínre is tehető adapterrel, akár párosával is, profi app, cloud és helyi üzemmódban is működik,

hátrányok: csak egy csatornás verzió elérhető, időzítése cloud alapú (csak internet-kapcsolattal működik)

ára: 4799 Ft*

SmartWise 5-32V okosrelé-család egy/kettő/négy szelep vezérlésére

előnyök: van WiFi-s és WiFi+RF távirányítható verziója is, (max. 8 db) offline időzítést is támogat

hátrányok: nincs külső védőborítása, nem tehető DIN-sínre, alapvetően cloud működésű gyárilag

6999 Ft – 9599 Ft közötti árakon*

Sonoff 4CH Pro (R3) akár 4 szelep/locsolókör vezérlésre

előnyök: WiFi+RF távirányítható is, (max. 8 db) offline időzítést is támogat, DIN-sínre tehető gyárilag,

hátrányok: alapvetően cloud működésű gyárilag

12999 Ft-os áron*

* Az árak a cikk megírásakori (2020. augusztus 19) bruttó fogyasztói árak az okosotthon.bolt.hu-n.

A saját locsolási megoldásomat egyelőre Shelly 1 WiFi-s okosrelék segítségével építettem ki két okból: egyrészt ezek igényelték a legkisebb helyet és még épp belefértek a dupla relétartós DIN-sín adapterrel a valójában véletlenül alulméretezett kültéri villamossági dobozomba, na és persze az, hogy a SmartWise és Sonoff 4CH Pro relékből június végén, amikor a kiépítést éppen csináltam, átmeneti készlethiány volt a webáruházban. :-)  

 

A másik két okosrelé amúgy pont ugyanilyen jó megoldást nyújt, fent a termékek képe alatt ki is emeltem pár különbséget köztük, ami segíthet neked választani. Az alábbiakban pedig bár a képeken mindenhol Shelly 1-ket fogsz látni, de kitérek majd a Sonoff-fal vagy SmartWise-zal való kiépítés módjára  is, hogy teljes legyen a kép.

 

A locsolási okosvezérlés bekötése

Shelly 1 használata esetén így kell bekötni a vezérlés három elemét: az okosrelét, a mágnesszelepet és a mágnesszelep számára 24V AC-t biztosító trafót:

Ha az eWeLink app-pal működő SmartWise 5V-32V relét választjuk, így kell bekötnünk (a példán a kétáramkörös reléverzió):

Természetesen a másik relére, a másik áramkörre egy második mágnesszelepet lehet bekötni hasonló módon.

Sonoff 4CH Pro relé választása esetén a locsolási rendszer bekötése:

 

Természetesen itt is, a másik három relére avagy áramkörre további 3 mágnesszelepeket lehet bekötni hasonló módon.

Mobiltelefon app-ok

 

Végül essen szó röviden a mobiltelefon alkalmazásokról és az időzítési lehetőségekről is. Mindkét app ingyenes, a termékekhez letölthető iOS-re és Android-ra is az alkalmazás-áruházakból. A Sonoff és SmartWise reléhez elérhető eWeLink app magyarul is elérhető, a Shelly Cloud app egyelőre angolul érhető el, de készül már a magyar verzió is.  

Shelly Cloud app

Cloud vs helyi üzemmód

A Shelly 1 okosrelé mobiltelefonnal való párosításakor és a WiFi kapcsolat beállításakor megadható, hogy a Shelly Cloud-ra (felhőre) kapcsolva szeretnénk az eszközt használni (hogy az interneten keresztül bárhonnan elérjük), vagy a cloud-kapcsolat hiányában helyi üzemmódban használjuk (ekkor csak a helyi hálózatra/WiFi-re kapcsolódva érjük majd el telefonunkról, vagy VPN-en át a helyi hálozatra kapcsolódva). A helyi üzemmód akkor is hasznos, ha saját otthonautomatizációs szerverre kapcsoljuk majd a locsolás vezérlését.

Időzítés A Shelly app-ban nagy számú időzítést tudunk létrehozni, ezek mind csak online üzemmódban fognak lefutni, azaz ha az eszköz eléri a Shelly felhőjét. Érdemes megemlíteni, hogy Shelly eszközök a napkelte és a napnyugta időponthoz képest (akár +/- időt megadva) is képes a locsolás vezérlésére is.

Auto-off A “Timer” menüpontban megadhatjuk, hogy x idő elteltével minden bekapcsolás után lekapcsoljon a relé és így a locsolásunk.

 

    

eWeLink app (Sonoff és SmartWise eszközökhöz)


C
loud vs helyi üzemmód

Az eWeLink eszközök alapvetően csak az eWeLink Cloud-ra (felhőre) kapcsolva működnek, a LAN (helyi hálózati üzemmód) csak a minimál-funkiókat teszik lehetővé, pl. ki/bekapcsolás. Ha saját otthonautomatizációs megoldásra szeretnénk az eszközt kapcsolni, akkor a gyári alapszoftvert (firmware-t) felül kell írnunk egy nyílt forráskódú verzióval, pl. egy Tasmota firmware-rel.

Időzítés Az eWeLink app-ban eszközönként max. 8 db offline időzítést tudunk létrehozni a Scedule (Időzítés) menüpontban, melyek internet-kapcsolat nélkül is le fognak futni. (Ilyet a Shelly eszközök jelenleg nem tudnak.) Ezen felül a Scene (Okosvezérlés) menüpontban további online, cloud-ról működő időzítést is tudunk létrehozni. Az eWeLink eszközök is már támogatják a napkelte és a napnyugta szerinti ki/bekapcsolást, de csak a napi konkrét időpontra tudunk időzíteni, a Shelly app-pal szember napkelte minusz 1 órára nem.

Auto-off A beállítások között az Inching funkciónál itt is megadhatjuk áramkörönként, hogy x idő elteltével minden bekapcsolás után lekapcsoljon a relé és így a locsolásunk is.

   

Ha nem csak időzítésre szeretnénk használni az app-okat, hanem összetettebb, feltételes vezérlésekre is, akkor érdemes tudni, hogy a Shelly Cloud app talán jelenleg többet tud, mint az eWeLink app, de a cikk megírásakor éppen várjuk az eWeLink app v4.4-et, mely jelentős lépés lesz az utóbbi felzárkózásában. Az eWeLink app és a Sonoff/SmartWise eszközök vitathatatlan előnye pedig, hogy eszközönkként max. 8 időzítés offline üzemmódban is lefut, azaz az internetkapcsolat megszakadása is esetén is működni fog.

Remélem, tudtam nektek hasznos tanácsokat adni a locsolási rendszer okosvezérlése terén. Ha kérdésetek van, a Kapcsolat menüpontban tudtok nekem írni.  

 

Zárásképpen, még egyszer a locsolásvezérlésre ajánlott termékek hivatkozásai:

TERMÉKEK, MELYEK ÉRDEKELHETNEK

KÉSZLETRŐL, AZONNAL

Minden terméket magyar leírással, készletről szállítunk.

R

KIPRÓBÁLT TERMÉKEK

Csak általunk már kipróbált és bevált termékeket kínálunk!

INGYENES SZÁLLÍTÁS

minden bruttó 25.000 Ft feletti rendelés esetén.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információt kérek

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás