Leteszteltük a Shelly WiFi-s okosizzóit: a Shelly Bulb-t, a Shelly Duo-t és a Shelly Vintage-t

2020. jún 20. | OkosOtthon Blog, Shelly, Teszt, Világítás

Ma három féle E27 foglalatú Shelly WiFi-s okosizzót, a régebbi típus Shelly Bulb-ot és az új Shelly Duo és Shelly Vintage izzót tesztelem le a gyakorlatban. Kíváncsi vagyok rá, mekkora a fényerejük, melyik mire való, mik a különbségek közöttük.

Ha inkább a videós verziót néznéd meg, azt itt találod a következő blogbejegyzésben.

 

A teszt otthoni körülmények között, egészen konkrétan az étkezőasztalunknál történt, hiszen a célja pont az, hogy valós körülmények között kipróbáljam és nektek bemutassam a Shelly három említett okosizzóját.

 

A Shelly Bulb az európai gyártónak egy régebb óta kapható izzó típusa, és a tesztelt izzók közül az egyetlen, ami RGBW izzó, azaz színes és fehér fényt is képes kiadni.

5W a teljesítménye, azaz az energiafelvétele, azaz más LED izzókhoz hasonlóan ez is kifejezetten keveset fogyaszt.

600 lumen a gyári specifikáció szerint a fényáram paramétere, amit 270 fokos szögben ad le.

 

A Shelly Duo egy nagyobb 9W-os teljesítményű WiFi-s izzó. Ez csak fehér fényt képes leadni.

A specifikáció szerint ez a legnagyobb fényáramú izzó, 800 lumen leadására képes 180 fokos szögben.

A Duo, ahogy a neve is mutatja kettős funkcionalitást ad: szabályozható a fényereje és a fény melegsége is.

 

A Shelly Vintage nem meglepő módon egy vintidzs vagy magyarosan vintázs azaz retró megjelenésű izzó, mely az eredeti Edison izzók hangulatát időzi, de korszerű filament LED technológiát használ.

7W-os teljesítményéhez 750 lumenes, azaz a Duo-hoz képest valamivel kisebb fényáram párosul, melyet 360 fokban ad le.

A Duo-val ellentétben a fénymelegsége nem állítható, de a fényereje igen. Más funkcióiban megegyezik a többi izzóval.

A három Shelly okosizzó (Shelly Bulb, Shelly Duo és Shelly Vintage) paramétereinek és tudásának összehasonlító táblázata:

 

Egy paraméterről nem tettem még említést: az éjszakai üzemmódról. Ezt a két új Shelly izzó támogatja jelenleg, és segítségével beállítható, hogy egy megadható időintervallumban, például este 10 és reggel 6 között az izzó felkapcsolásakor csökkentett fényerővel kapcsoljon csak be, és éjjel ne vakítson el minket, hanem egyfajta éjszakai fényt adjon csak.

 

Az izzók tesztje előtt azonban még hadd térjek ki az izzók teljesítmény paramétereire: melyik mit jelent, melyik mit mutat.

 

A Watt a teljesítmény mértékegysége, mely azt jelzi, hogy mennyi áramot fogyaszt az izzó. Tehát ez nem utal közvetlenül a fényerőre, bár hasonló típusú és hatékonyságú fényforrások esetén nyilván van összefüggés.

 

Nézzük inkább a fényáramot, mely egy elég jó, de mégis némileg trükkös teljesítménymutatója az izzóknak. Mi is a fényáram?

 

A fényáram azt mutatja meg, hogy az izzó mennyi látható fényt bocsát ki, azaz az összes fénymennyiséget jelöli, ami a fényforrásból ered, és amit az izzó bármely irányba kisugároz. Azaz ha ráhúzunk egy képzeletbeli varázszsákot az izzóra és csapdába ejtjük vele az összes fényét és gyorsan megszámoljuk, mennyi fény van a zsákban, na ez a lumen értéke. (A valóságban persze a zsák egy izzó körüli gömbfelület, a megszámolást pedig műszer végzi, de ez a példa aránylag jól szemlélteti a lumen érték jelentését.)

Hogy a lumen értéket segítsek értelmezni, nézzük meg, egy hagyományos régi izzószálas izzónak mekkora volt a fényáram értéke. Nos, egy 40W-os izzó kb. 400 lument, egy 60 Wattos izzó kb. 650 lument, egy 100 W-os erős izzó pedig kb. 1100 lument adott le. Ezt máris össze tudod hasonlítani a Shelly okosizzók fényáram értékével.

Tehát a hagyományos izzók mintegy 10 Lument tudtak leadni 1 Watt fogyasztás mellett, a modern LED-eknél ez az érték 80-120 Lumen Wattonként!

 

A lumen értéke, azaz a fényáram tehát elég objektív mérőszámnak tűnik, én mégis trükkös teljesítménymutatónak hívtam, ami mégsem mutatja meg feketén-fehéren a fényerőt. Hogy miért?

Mint mondtam, a lumen a teljes, minden irányba összesen leadott fénymennyiség mutatója, és nem mondja meg nekünk azt a fénymennyiséget, amit egy konkrét megvilágítandó ponton kapunk. Sok minden befolyásolja, hogy mennyi fény jut el az izzóból a megvilágítandó helyre, ezek közül most egy fontosabbat emelnék csak ki: a fényszórás szögét.

Mint ahogy a fenti táblázat is mutatja, a tesztelt izzók közül például a Shelly Vintage – a minden irányba átlátszó búrája jellegéből adódóan – 360 fokban, azaz minden irányba szórja a fényt, azaz a 750 lumen-nyi fény egy része felfele és oldalirányba megy, és csak kisebb része lefele, jelen esetben a megvilágítandó asztalra. Ellenben a Shelly Duo csak egyirányba, azaz 180 fokban szórja a fényt, így a 800 lumen mind egy irányban, az asztalon fog jelentkezni. Várható tehát, hogy a Shelly Duo az asztalt jóval erősebben világítja meg, mint a tőle a fényáram értékben csak nem sokkal elmaradó Shelly Vintage.

 

Hogy egy adott pontra mennyi fény érkezik, azt leginkább mérés útján, mérőműszerrel tudjuk meghatározni, ennek a mértékegysége a Lux.  A Lux értéke minden egyes mérési ponton egyedi lesz, és azt jelzi, hogy az adott ponton mennyi lumen esik egy négyzetméternyi felületre. Ez természetesen leginkább a felület és lámpa távolságától és még pár egyéb paramétertől függ.

 

A következő teszt során tehát lux mérővel fogom az izzók által leadott tényleges fény mennyiségét mérni, hogy a valós körülmények között mért fény értékét tudjuk összehasonlítani.

A teszt természetesen teljesen szubjektív, hiszen a mért lux érték csak azt mutatja meg, hogy az adott körülmények között, az adott mérési pontra mennyi fény jut az izzókból.

Általánosságban, egy-egy izzó attól függően lehet jó vagy rossz választás számodra a leadott fény mennyisége szempontjából, hogy mit szeretnél vele megvilágítani. A Shelly Vintage 360 fokos láthatósága miatt kiváló választás lehet búra nélküli vagy átlátszó lámpabúrás design megvilágításra, addig a Shelly Duo zártabb lámpabúrák esetén is kiváló választás, hiszen a fénye úgyis csak egyirányba jut el. A Shelly Bulb pedig 270 fokos láthatósága miatt valahol a kettő között helyezkedik el jellegét tekintve.

A tesztben az izzót egy étkezőasztal felett 90 cm-re levő, közepesen zárt lámpabúrába tettem , tehát a teszt során azt fogom mérni, hogy az étkezőasztalra, melynek megvilágítása a lámpa célja, mennyi fény jut.

A teszt érdekében a videó éjszaka készült, minden más fény kizárásával, és a három izzóról teljesen azonos technikai beállítások (azonos fényérzékenység, blende nyílás és záridő) mellett készült egy-egy videó, hogy ne csak a lux mérő műszer adatai alapján lássátok a fényviszonyokat, hanem a fényerőben jelentkező különbségek valamennyire egy videóban is láthatóak legyenek.

 

 

Még mielőtt az első izzó, a Shelly Bulb tesztje elkezdődne, érdemes megnézni és megjegyezni a mostani megvilágítást az alábbi képen: ez az étkező asztalunk feletti lámpában levő, eddig használt 48W-os halogén izzó fénye, mely az asztal közepén, pont az izzó alatt elhelyezett lux mérőre 93-94 lux-nyi fényt ad. Ez kényelmesen elég étkezéshez, játékhoz és olvasáshoz is.

A hagyományos halogén izzónk fénye mellett készült kép narancssárgás színe természetesen leginkább a barna étkezőasztalnak, a vajszínű lámpabúrának és a videó színmelegség beállításának köszönhető, és persze annak, hogy a hagyományos eredeti halogén izzónk fénye is meleg fehér.

Az egyes izzókkal változatlan beállításokkal készültek képek és videó, így az egyes képek közötti különbségek adnak majd inkább információt az egyes izzók beállítási lehetőségeiről és fényerejéről, mint egy-egy kép önmagában.

 

Shelly Bulb


Az alábbi képen pedig már Shelly Bulb bekapcsolás utáni állapotait látjátok.
A halogén lámpához képest tapasztalható kisebb fényerőt a lux mérő is mutatja: a fehér fényre állítva az izzó alapértelmezésben 36 luxnyi fényt ad, a fehér fény színhőmérsékletének állításával hideg fény esetén a fényáram érték 45 luxra nő, a legmelegebb fehér színre való váltással pedig 33 luxra csökken.

Shelly Bulb legmelegebb fehér fénye, maximális fényerőn

Shelly Bulb közepes melegségű fénye, maximális fényerőn

Shelly Bulb leghidegebb fehér fénye, maximális fényerőn

A Shelly Bulb esetén is természetesen állítható a fény erőssége, az app-ban levő csúszkával tetszőleges fényerőt beállíthatunk.

Érzésre a Shelly Bulb egy kellemes hangulatfény fényerejét képes biztosítani, a fényereje tökéletesen elegendő lenne például a nappali sarkában levő asztali kislámpához, vagy plafonba süllyesztett spotlámpák fényének. De 100 lux körüli fényerőt igénylő helyi megvilágításnak ez egyértelműen kevés, étkezőasztal helyi világításként egyedüli izzóként csak félhomályt ad.

 

A Bulb viszont RGBW izzó, tehát színes fényt is képes kiadni, nézzük a színes fénnyel kapcsolatos képességeit. A szín beállítására néhány alapértelmezett érték közül is választhatunk az app-ban, vagy a felette található színpalettából választhatunk tetszőleges színárnyalatot. A fényerő színes fény esetén is egyértelműen csak hangulatvilágításhoz elegendő, de nem is várunk el egy színes égőtől ennél többet.

Az app nem csak fehér és színes fény beállítását teszi lehetővé, hanem különböző effect-ek, színátmenetek vagy fényvillogások beállítását is.

 

Shelly Duo

 

Következzen a Shelly egyik új égője a Shelly Duo. A fényerőt a maximumra állítva, az alapértelmezett közepes fénymelegségen közel 175 lux fényerőt kapunk, és azonnal fényárban úszik az étkezőasztal. A hideg fény – meleg fény skála állításával a fényerőssége a 158 és 184 lux között változik, melynek a maximuma szinte pont a duplája az eredeti halogén égőmnek.

 

Shelly Duo legmelegebb fehér fénye, maximális fényerőn

Shelly Duo közepes melegségű fénye, maximális fényerőn

Shelly Duo leghidegebb fehér fénye, maximális fényerőn

 

A Duo-nak, mint a neve is mutatja, két paramétere, a fényerőssége és a fénymelegsége állítható, ezekkel biztosan be tudjuk állítani a számunkra éppen szükséges fényt: olvasáshoz és munkához talán erősebb és hidegebb fényt, étkezéshez közepes erősségű és közepes melegségű fényt, egy romantikus vacsorához pedig gyengébb és melegebb fényt.

A Duo-t a teszt eredményei alapján egyértelműen tudom ajánlani mindenféle világításhoz: akár egyedül izzóként egy helyi erősebb fényt igénylő megvilágításhoz, éppúgy mint plafonlámpához, spotlámpaként vagy általános világításként is. Sőt, állítható fényerejének és fénymelegségének köszönhetően hangulatfényként is kitűnő választás lehet.

A korábban említett éjszakai üzemmódja segítségével egyénileg megadhatunk minden Shelly Duo égőnknek egy éjszakai időzónát, melyben az izzó csökkentett fényerővel fog csak bekapcsolni automatikusan.

 

Shelly Vintage

 

Következzen a harmadik izzó, a szintén újdonság Shelly Vintage tesztje. Teljes fényerőre állítva látható a fényerején az, amit a felvezetőben már előrejeleztem. Hiába csak 50 lumennel kisebb a fényáram paramétere a Shelly Duo-hoz képest, ebben a konkrét tesztben, ahol egy zárt lámpabúrába kerülve csak lefele kellene fényt adnia, a lefele irányuló fényereje a 360 fokos sugárzása miatt lényegesen kisebb, mint a Duo esetén. A mérőműszer 74-75 luxot mér, ami valamivel kevesebb, mint az eredeti halogénlámpám fénye, és a teszt helyszínén, 90 cm magasságból csak a 40%-a Duo maximális fényerejének.

 

De nem győzöm hangsúlyozni, ez nem az izzó hibája vagy gyenge fényereje miatt van, hanem mert a Shelly Vintage egyszerűen nem erre való, csak nem optimális egy zárt búrában helyi megvilágításra. A Shelly Vintage búra nélküli használatra vagy átlátszó búrába szánt szép design izzó, ehhez optimalizált fényerővel. Tervezem, hogy az izzókat később búra nélküli világítási körülmények között is letesztelem majd.

A Vintage izzó egy WW kategóriás, azaz Warm White, tehát meleg fehér színt adó izzó, ennek megfelelően csak a fényereje állítható az app-ban, a fénymelegsége nem.

 

Zárszó

Remélem, a fentiek segítenek Nektek is a megfelelő izzó kiválasztásában! Ha kérdésetek van, írjatok, hívjatok!

Az okosotthon.bolt.hu-n itt találjátok meg a termékeket:

 

INGYENES SZÁLLÍTÁS

minden bruttó 25.000 Ft feletti rendelés esetén.

R

KIPRÓBÁLT TERMÉKEK

Csak általunk már kipróbált és bevált termékeket kínálunk!

KÉSZLETRŐL, AZONNAL

Minden terméket magyar leírással, készletről szállítunk.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információt kérek

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás