Kamera GYIK, avagy minden amit okoskamera vásárlás előtt tudnod érdemes – 3. rész

Kamera GYIK, avagy minden amit okoskamera vásárlás előtt tudnod érdemes – 3. rész

 

Kamera felbontása, avagy a megapixelek

 

A kamerák képe képpontokból áll, a kamera felbontása a képpontok számát adja meg. A megapixel egy millió pixelt jelent. A felbontás a vízszintesen és függőlegesen elhelyezett pixelszám szorzatából számolható ki. Minél nagyobb megapixel számot látunk a kameránál feltüntetve, annál részletgazdagabb a kamera képe. Otthoni használatra 2018-ban 2-3-4 megapixeles, azaz MP-s kamerák kaphatóak elérhető áron.

A megapixelen (MP-n) kívül találkozhatunk az alábbi kifejezésekkel is:

HD (High Definition) / 720p: azaz nagyfelbontású kép: 1280x720 pixel, kb. 1 megapixel.
1080p SD: 1440×1080 pixel, kb. 1,5 megapixel
FullHD / FHD / 1080p HD: 1920x1080 pixel felbontás, kb. 2 megapixel.
FullHD+: 2160×1080 pixel, kb. 2,5 megapixel
UltraWide HD: 2560x1080, közel 3 megapixel

A Wikipedia itt listázza az összes fontos felbontást.

 

Éjszakai üzemmód

 

Alapvetően mindegyik kameraház típusú kamera alkalmas lehet éjszakai üzemmódra, ha infravörös (IR) megvilágításra képes az adott típus, azaz tipikusan IR LED-del van felszerelve, és a kamera éjszakai üzemmódban IR érzékelőkkel felfogja a IR fényt és látja éjjel is az infravörös fénnyel megvilágított tárgyakat, embereket.

Az infravörös fény az ember által érzékeltnél kisebb frekvenciájú és nagyobb hullámhosszú, így az emberi szem már nem érzékeli. AZ IR LED-del szerelt kamerák infravörös fényt bocsátanak ki, és annak a környezetről történő visszaverődését érzékelve képesek képet alkotni.

A PTZ kamerákkal jellemzően nagyobb távolságban levő dolgokat figyelünk, így a PTZ kamerák IR LED-jei is általábban erősebbek, míg a többi kamera kisebb távra világít el az IR LED-ekkel. A betéri kamerák tipikusan 5-20 méterre világítanak el, nagyobb távra nincs beltérek szükség.

Ha éjszakai üzemmódra is szükséged van, akkor a “Day&Night”, “éjszakai üzemmód”, vagy “IR” kulcsszavak valamelyikét keresd a kamerák leírásában.

 

Videó tömörítés

 

H.264: Modern videokódolási-/videotömörítési eljárás, mely hatékonyabb, mint az elődei, ezáltal a video adatfolyam kisebb helyet foglal a rögzítés és az átvitel során jobb képminőség mellett.

H.265, más nevén High Efficiency Video Coding (HEVC) az MPEG-4 videótömörítési család újabb formátuma, a H.264/MPEG-4 AVC továbbfejlesztett változata, mely a H.264-gyel összehasonlítva akár kétszeres tömörítési arányt is képes elérni azonos minőség megtartása mellett. A H.265 eredményeképpen a nagyfelbontású kép kisebb mérettet foglal el az SD kártyán is, és a kisebb méret miatt kisebb sávszélességet foglal a WiFi-n, gyorsabban átér a mobilunkra, kisebb adatforgalmat generál.

Ha tehetjük, H.265-t támogató készüléket válasszunk.

 

Hang / kétirányú hang

 

Egyes IP kamerák fel vannak szerelve mikrofonnal is, és képesek nem csak kép, hanem hang vételére, továbbítására és rögzítésére is képesek. Ha ilyenre vágyunk, figyeljünk oda, hogy a kinézett kamerának legyen mikrofonja.

Egyes kamerák kétirányú hangátvitelt is támogatnak, azaz beépített kis hangszórójukon “haza is tudunk szólni”. Háziállatokkal való kommunikációra, egy megfigyelt kisgyermekkel való kommunikációra, illetve vészhelyzeti kommunikációra szokták a kétirányú hang funkciót ajánlani.

 

Mozgásérzékelés

 

Nem minden kamera képes mozgásérzékelésre. Egy “hagyományos” IP-kamera élőben továbbítja a képet, és folyamatosan rögzíti azt egy arra képes eszközre. De a rögzítésről majd később.

A mozgásérzékelésre képes kameráknak viszont az egyik nagy előnye, hogy csak olyankor rögzítik a történteket, ha a kamera előtt  mozgást érzékel. Mindenkor máskor pedig megnézhetjük az élőképet, de a kép nem kerül rögzítésre. Előny, hogy egy esemény visszanézésénél nem kell órákat végigpörgetnünk, és kevesebb rögzítési tárhelyet használunk el. A mozgásérzékelést a kamera processzora végzi, a képben bekövetkezett változást figyelve. A ilyen mozgásérzékelés jellemzően nem 100%-ban megbízható, mivel a kép bizonyos módosulása bekövetkezik például erősebb vagy gyengébb kinti fény esetén is, azaz ha elbújik vagy újra kisüt a nap.

Vannak azonban olyan kamerák is, melyekben a fenti digitális mozgásérzékelést kiegészíti PIR, azaz passzív infravörös mozgásérzékelő is, – hasonló  a riasztórendszerek mozgásérzékelőihez -, így a kamera és a PIR kombinálásával már pontosabb lesz a mozgásérzékelés.

 

Élő kép megtekintése, távolról vezérlés

 

A kamerák egy részéhez web alapú távvezérlő és élőkép-betekintő rendszer érhető el, ekkor egy Internetböngésző elindításával meg kell adni a megfelelő URL címet, majd bejelentkezés után már látjuk is az élőképet és módosíthatjuk is a kamera beállításait. Ha a kamerához a kép lementése is elérhető, akkor a tárolt felvételeket is visszanézhetjük.

Más kamerákhoz a webes felület helyett egyre inkább iOS-es és Android-os okostelefon app, és/vagy PC-s szoftver érhető el. Ez kevésbé van kitéve a böngészők gyorsan változó technológiájának, és zártabb rendszerként akár biztonságosabb megoldást is jelenthet.

Videó lementése

 

Ejtsünk végre szót a kamerák képének lementéséről is.

SD memóriakártya

Az IP kamerák képének lementéséhez a legegyszerűbb megoldás a készülékbe helyezett (jellemzően micro)SD memóriakártya. Amíg ezen van szabad hely, a kamera ide menti (ideális esetben csak a mozgás érzékelésekor) a videóképet, ideális esetben H.265 tömörítéssel, hogy a videó minél kevesebb helyet foglaljon el. Amikor elfogy a hely, automatikusan a legrégebbi felvétel kerül felülírásra. Ha elég nagy memóriakártyát használunk (32-128 GB közöttit ajánlok), akár több hetes időszakot is el tudunk tárolni. Az SD kártyás megoldás a kamerán való rögzítést jelenti, a távvezérlő szoftverrel ilyenkor a lementett videó visszanézésekor az SD-ről nézzük meg az interneten át a felvételt. A megoldás egyetlen hátránya, hogy biztonsági kameraként való használatkor egy betörő a nem kellően védett kamerát esetleg az SD-vel, vagy csak az SD-t magával viheti, és oda a felvételünk.

Ez a veszély azonban a masszívan rögzített dome (kupola) kamerákat annyira nem érinti, mivel ezek eltávolítása szerszámot igényel, és az SD-kátya tipikusan ezek belsejében van elhelyezve, kívülről nem hozzáférhetően. Más kamerákban az SD-kártya lecsavarozott fedőlap alatt van, ez is nehezebben távolítható el.

NVR (hálózati video rögzítő)

A kameragyártók sok típushoz kínálnak úgynevezett NVR-t, azaz Network Video Recorder-t, mely IP kamerák képét rögzíti a belé szerelt merevlemez(ek)re, és az interneten át elérést biztosít hozzájuk. Külsőre általában egy kisebb videomagnóhoz hasonlít.

Gyártói Cloud

Számos gyártó kínál a kamerához adott app-ban vagy webes felületen beállítható, előfizethető cloud storage-t, azaz felhőben tárolási helyet a videókhoz. A felvételek ugyanúgy elérhetőek távolról, mint ha SD-n lennének, de nem a mi tárhelyünket foglalja, és nem a készülékben van, hanem távol, így lényegesen biztonságosabb megoldást jelent. Hátránya, hogy ezek jellemzően havi vagy éves előfizetéses szolgáltatások.

Saját cloud, NAS

Ha van saját cloud-unk, például egy NAS (Network Accessible Storage, hálózaton át elérhető adattároló) formájában, az “ingyenes” cloud megoldást biztosíthat a kamerák képének tárolására, persze ha a NAS-unk védett az ellopás ellen. A legelterjedtebb NAS-nak, a Synology-nak a Surveillance Station például számos gyártó kameráját támogatja és akár a NAS-on futó mozgásérzékeléssel lementi a megfelelő videókat.

 

Egyéb kifejezések, amit jó, ha ismerünk

 

ONVIF: Az ONVIF szabvány lehetővé teszi, hogy egy IP kamera más gyártó termékeivel, szoftvereivel is kompatibilis legyen. Természetesen az együttműködés feltétele, hogy a másik termék is támogassa az ONFIV szabvány azonos verzióját. Például NAS és kamera, vagy egy NVR és egy kamera közötti együttműködést is az ilyen azonos szabvány teszi lehetővé.

WDR: Hosszú és rövid záridőt egyszerre alkalmazva éri el azt, hogy a megjelenő kép legsötétebb és legvilágosabb részein is kivehetőek legyenek a részletek. Abban az esetben különösen hasznos, ha a megfigyelt terület legsötétebb és legvilágosabb részei közt nagyon nagy a fényességkülönbség.

TERMÉKEK, MELYEK ÉRDEKELHETNEK

INGYENES SZÁLLÍTÁS

minden bruttó 25.000 Ft feletti rendelés esetén.

R

KIPRÓBÁLT TERMÉKEK

Csak általunk már kipróbált és bevált termékeket kínálunk!

KÉSZLETRŐL, AZONNAL

Minden terméket magyar leírással, készletről szállítunk.

Kamera GYIK, avagy minden amit okoskamera vásárlás előtt tudnod érdemes – 2. rész

Kamera GYIK, avagy minden amit okoskamera vásárlás előtt tudnod érdemes – 2. rész

IP vagy analóg kamera?

Az IP kamerák internetes protokollokon keresztül küldik el a képet és a hangot, míg a “hagyományos” analóg kamerák vezetéken keresztül továbbítják csak a képet. Az analóg kamerák, melyeket HD-TVI és AHD kameráként is találhatsz az interneten, az IP kamerákhoz képest kisebb felbontásúak, vezetéknélküli megoldást jellemzően nem nyújtanak, intelligens funkcióik nincsenek, távirányításra nem alkalmasok, és jellemzően csak helyszíni rögzítésre képesek. Korlátozott képességeik miatt az analóg rendszerek háttérbe szorultak az IP alapon működő eszközökhöz képest, így mindenképpen IP kamera vásárlását javasoljuk lakások, házak, üzletek, cégek biztonsági kamerájaként.

A továbbiakban kifejezetten az IP kamerák jellemzőivel foglalkozunk.

Kültéri vagy beltéri

Fontos, hogy a kívánt telepítési helynek megfelelő típust válassz. A beltéri kamerák a külső hőmérséklet változásának, a napfénynek, a nedvességnek és a csapadéknak sem ellenállóak, és csak beltéren használatosak.

WiFi / LAN

Számos kamera csak LAN-t támogat, azaz csak vezetékes helyi hálózatra csatlakoztatható. Ekkor a router-edtől vagy switch-edtől kell ethernet hálózati vezetéket kiépítened a kamerá(k)hoz. Ha a kamera a WiFi-t is támogatja, akkor vezeték nélküli hálózati kapcsolattal is működik, és megspórolható a vezetékezés.  Az ilyen kamerák az otthoni / irodai / bolti WiFi hálózathoz fog kapcsolódni. Ehhez stabilan működő WiFi-re van szükség, ajánlott minőségi WiFi router-t használni. Nagyobb ház vagy épület esetén több WiFi repeater-re is szükség lehet a stabil vételhez.

Jó tudni, hogy egyes kamerák a gyorsabb kétirányú kommunikáció érdekében két antennával vannak felszerelve.

Kamera ház

A kameragyártók kínálatában hasonló képességű kamerákat (azonos képszenzor, azonos felbontás stb.) általában különböző kialakítású házakban is megtalálhatsz. Gyakran találkozhatsz a kameraház kapcsán alábbi kategóriákkal: bullet, cube, dome, PT, PTZ. Mik is ezek?

Cube: a cube, azaz kocka kamerák az alakjukról kapták a nevüket. Tipikusan kocka vagy téglatest alakúak, és a kis méretű kompakt kamerába van minden funkció integrálva. Jellemzőek falra vagy plafonra szerelhetőek talpas felfüggesztéssel, esetleg egyes típusok a polcra helyezhetőek.

Box: hagyományos, téglatest avagy doboz alakú kamerák, régebben az egyik legelterjedtebb típus volt, manapság már ritkábbak. Gyárilag nem rendelkeztek optikával, így szinte bármilyen fókusztávolságú és látószögű lencsével fölszerelhetjték őket. A kameraháztól függően kültéri és betéri verzióik is elérhetőek voltak.

Bullet: a klasszikus csőkamera forma. Kiáll a falból, feltűnő jelenség. Talán ennek a legnagyobb az elriasztó jellege a feltűnő mivolta miatt. Nevét alakja miatt kapta a puskák hosszúkás töltényéről. Könnyen telepíthetőek, egyértelmű, hogy hova néznek (ha ez a cél), és a legtöbb esetben ezek a legolcsóbbak. Az egyik legnépszerűbb kamaratípus. Típustól függően fix, vagy állítható fókusz és zoom távolsággal rendelkeznek.

Dome: nevüket kupola alakjukról kapták, hiszen ezek félgömb alakú kamaráktipikusan plafonra, ereszek, tetők és előtetők alá, esetleg a falra szereltek. Diszkrét megjelenésűek, nem állnak ki a síkból, így védettebbek a bullet kameráknál. Vandálbiztos verzióik erős fémházzal és törésvédett átlátszó műanyag búrával rendelkeznek, és talán a legvédettebbek rongálás és vandalizmus ellen. Aránylag kevéssé látszik, hogy hova néznek éppen (előny, ha ez a cél), és nem is téríthetőek/állíthatóak át könnyen.

Turret / eyeball: Ez a kameratípus a dome közeli rokona, hasonló módon állítható be a kamera látó szöge, ám e kameratípusnak nincs üvegbúrája, így bár kevésbé vandálbiztos és védett, ám a búra hiányában a látószög egyszerűbben módosítható és a kamera képe tükrözésmentesebb lehet.

Hemispheric / fisheye: a halszemoptikás kamerák tipikusan a plafonon vannak, esetleg a plafonba vannak süllyesztve, és teljes szobák vagy helyiségek felülnézetből való megfigyelésére alkalmasak.

PT / PTZ / speed dome: A PTZ a Pan-Tilt-Zoom rövidítése, azaz forgatás, döntés és ráközelítés (“zoom-olás”). A PT értelemszerűen a forgatható és dönthető de nem zoom-olható kamerákat jelöli.

Ezek a kamerák rendelkeznek egy beépített kis motorral, ami a kameralencsét forgatja és dönti, azaz pl. távirányítással motorosan mozgatható lencsével rendelkeznek. Általában legalább a 2. emeleti magasságban (vagy a lehető legmagasabban) illetve nagy belmagasságú tereken vannak elhelyezve, és nagyobb terület megfigyelésére alkalmasak rugalmas mozgathatóságuk miatt. Forgathatóságuk miatt kiválóan alkalmazhatóak járművel és személye követésére is. Intelligens verzióik alkalmasan őrjáratozásra, azaz előre beprogramozott automatikus körbenézésre is. Általában nagyobb felbontásúak, és a zoom-nak köszönhetően távolabbi okbejtumok történések megfigyelésére is alkalmasak.

TERMÉKEK, MELYEK ÉRDEKELHETNEK

INGYENES SZÁLLÍTÁS

minden bruttó 25.000 Ft feletti rendelés esetén.

R

KIPRÓBÁLT TERMÉKEK

Csak általunk már kipróbált és bevált termékeket kínálunk!

KÉSZLETRŐL, AZONNAL

Minden terméket magyar leírással, készletről szállítunk.

Kamera GYIK, avagy minden amit okoskamera vásárlás előtt tudnod érdemes – 1. rész

Kamera GYIK, avagy minden amit okoskamera vásárlás előtt tudnod érdemes – 1. rész

Mitől okoskamera egy kamera?

 

Kezdjük azzal, hogy mit is hívunk okoskamerának? Okoskamerának olyan IP kamerákat nevezünk, melyek interneten keresztül kommunikálnak, ideális esetben nem csak vezetékes hálózatot, hanem WiFi-n keresztül, vezeték nélküli is csatlakoztathatóak az otthoni, irodai vagy bolti router-re. Az okoskamerákat az interneten keresztül távolról elérjük egy webböngészőből vagy egy mobilapp-on át, megnézhetjük a kamera élőképét, módosíthatjuk a beállításait, forgatható PT vagy PTZ kamera esetén forgathatjuk-mozgathatjuk, valamint visszanézhetjük a rögzített felvételeket. Az okoskamerák jellemzően alkalmasak intelligens mozgásérzékelésre, esetleg emberalak felismerésre is, képesek mozgás esetén aktivizálni a videó mentést, és riasztást küldeni a telefonunkra.

Ha okoskamera vásárlás előtt állunk, érdemes az alábbi kamera-vásárlási kisokost átfutni, melyet azért állítottunk össze, hogy segítsünk Nektek kamerát választani. De még mielőtt a kamerák műszaki paramétereibe mélyednénk…

 

milyen célra érdemes okoskamerát vennünk?

 

A legkézenfekvőbb válasz, hogy biztonsági okokból. Egy megfelelően elhelyezett, és egy épületen már kívülről is jól látszó kamera az alkalmi besurranó tolvajt vagy betörőt elriasztja, más célpontot választ inkább. Ha mégis megtörténik a baj, van felvételünk a történésekről, a rendőrségnek átadhatjuk a biztonsági kamera felvételeit, hogy nagyobb eséllyel kapjuk vissza értékeinket.

Egy-két kamerával a nyugodtság érzésünk is nagyobb lesz, hiszen bármikor “hazanézhetünk” az okostelefonunkon, hogy érintetlen-e a bejárati ajtó vagy az ablak, vagy beltéri kamera esetén úgy néz-e ki a lakás, ahogy hagytuk. Ha a kamera támogatja a kétoldalú audió  kommunikációt, akkor vészhelyzetben haza is szólhatunk, és egy ilyen közbeavatkozással megriaszthatjuk a rossz szándékúakat. A kertet vagy a kocsibeállót figyelő kamera a gépkocsink és a kert biztonságát is növeli.

Körbeforgásra alkalmas (PZ vagy PTZ) kamera esetén körbe is nézhetünk a nappaliban vagy az irodában. Ha pedig profibb, mozgásérzékelős kamerát választunk, akkor mozgás esetén a telefonunkra riasztást is kaphatunk, és ellenőrizhetjük az élő képen vagy a lementett videón, hogy mi történt.

Idős családtagok vagy kisgyermekek ellenőrzése szintén olyan előnyök, amit egy otthoni kamera tud nyújtani. Munkahelyről ellenőrizhetjük, hazaért-e a gyerek, vagy csak a gyerekszobában elhelyezett, hangot is támogató kamerával a kertből ránézhetünk a gyerekágyra, ahol a kicsit hagytuk aludni. Egy idős, felügyeletet igénylő családtagot is távolról ellenőrizhetünk egy okoskamerával, hogy minden rendben van-e vele.

Napközben, vagy esetileg hosszabb időre egyedül hagyott háziállatok, házikedvencek megfigyelésére is jó választás egy kétoldalú hangkommunikációt támogató kamera, mellyel nem csak látjuk és halljuk kedvencünket, hanem megnyugtatólag szólni is tudunk hozzá.

Üzletek, boltok, irodák, telephelyek biztonsági kamerával történő megfigyelése is jelentős biztonság-növelő tényező.

 

Hová érdemes és hány kamerát érdemes felszerelni?

 

Ez természetesen a megfigyelendő terület nagyságán, jellegén és a megfigyelés célján múlik, de összegyűjtttünk pár tanácsot, ami segíthet ezt eldönteni.

Biztonsági célú kamera esetén érdemes törekednünk arra, hogy már kívülről is jól látható helyen is legyen legalább egy kamera, mely jelzi a rossz szándékú közeledőknek, hogy jól védett helyre tévedt, melyet érdemes elkerülni. Érdemes továbbá a bejáratokat-kijáratokat lehetőleg közeli képet adó, nagyfelbontású kamerával figyelni, olyan szögből, hogy szemből vegyük az érkezőket. Esetleges további kamerák a ház oldalát, kertet, a kocsibeállót, veszélyeztetett ablakokat, hátsó bejáratot, kertkaput figyelhetik. Belső kamerák az előszobát vagy a nappalit, esetleg veszélyeztetettebb ablakot figyelhetik belülről.

A kamerás megfigyelőrendszer ugyan nem vált ki egy riasztórendszert, de remekül kiegészíti azt. Ha a rendszer nem csak arra alkalmas, hogy mozgásérzékelésre riasszon, de emberalak felismerésre is, akkor elkerülhetjük vele a hamis riasztásokat, és ha érkezik egy, érdemes azonnal megnéznünk az élőképet vagy a mentett felvételeket.

Intelligens mozgásérzékeléssel tárgyakat vagy az üzletben egy polcot is megfigyelhetünk, így riaszt majd a kamera ha a tárgyat elmozdítják.

Kattints ide a folytatáshoz (itt találod a 2. részt)

TERMÉKEK, MELYEK ÉRDEKELHETNEK

INGYENES SZÁLLÍTÁS

minden bruttó 25.000 Ft feletti rendelés esetén.

R

KIPRÓBÁLT TERMÉKEK

Csak általunk már kipróbált és bevált termékeket kínálunk!

KÉSZLETRŐL, AZONNAL

Minden terméket magyar leírással, készletről szállítunk.

Dahua K46 tesztvideó

Teszteltük egy hétig a Dahua consumer kamerái közül a Dahua K46-ot, egy 4 megapixeles, otthoni, irodai, bolti-áruházi IP kamerát, és készíttünk egy összefoglaló videót arról, hogy különböző fényviszonyok között milyen képet produkál a kamera.

A kamerába integrált IR, azaz infra megvilágítással éjszakai üzemmódot is támogat a készülék, erről is megtalálható egy rövid részlet a videóban.

Készül egy hosszabb blogbejegyzés is a teszt részleteiről. Addig is, alább a videó:

 

TERMÉKEK, MELYEK ÉRDEKELHETNEK

INGYENES SZÁLLÍTÁS

minden bruttó 25.000 Ft feletti rendelés esetén.

R

KIPRÓBÁLT TERMÉKEK

Csak általunk már kipróbált és bevált termékeket kínálunk!

KÉSZLETRŐL, AZONNAL

Minden terméket magyar leírással, készletről szállítunk.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információt kérek

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás